Polițele RCA de la Euroins nu vor mai fi valabile după 7 decembrie. Șoferii se tem că prețul pentru asigurări va crește

Euroins
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Odată cu falimentul Euroins, peste 800.000 de șoferi care au asigurare la această companie s-au văzut obligați să iși încheie asigurare RCA la altă companie.  Politele încheiate la Euroins nu vor mai fi valabile după data de 7 decembrie.

 Șoferii care încă au polițe încheiate la Euroins trebuie să știe că acestea nu mai sunt valabile după data de 7 decembrie 2023. Înainte de a-și cumpara polițe de la alt asigurator, oamenii pot să depună la FGA, Fondul de Garantare a Asiguraților o cerere penteru a primi diferența de bani înapoi, pentru perioada care a mai ramas valabilă din asigurare. Cererea se depune pe site-ulportal.fgaromania.ro. spune la RFI  Mihai Necrelescu, risc manager  la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania:

„Recuperarea diferenței de primă se poate face printr-o procedură care e descrisă foarte, foarte bine pe site ul FGA. Din punctul ăsta de vedere, lucrurile funcționează. Soferii trebuie să adreseze cereri la FGA și banii, diferența de primă pentru pentru perioada de valabilitate, să spunem neconsumată din polița RCA, urmează a fi returnată. Cel mai important și cel mai mare risc este cel de a face accident și să nu fii acoperit de o poliță RCA. În cazul acesta, toate prejudiciile, tot ce produci ca în urma accidentului celorlalte persoane va trebui suportat din buzunarul tău ca persoană vinovată. Acesta este cel mai mare risc. Un alt risc este cel de a primi amendă și de a fi suspendat certificatul de înmatriculare, dacă în control în trafic poliția descoperă că nu există poliță de asigurare asigurare valabilă”

În afară de retragerea plăcuțelor de înmatriculare pe care șoferii le pot recupera după încheierea noii polițe, amenda dată de poliție pentru cei care circulă fără aceea pornește de la 1.000 de lei. Conducătorii auto spun că, deși prețurile pentru o poliță valabilă un an li se par mari și în multe cazuri costă cât un salariu, nu au cum să renunțe la mașini și caută asiguratorii care le pot oferi cele mai mici tarife:

„De cand a apărut problema cu Euroins, am căutat  orice altă variantă, următoarea, cea mai să zic așa, de buget. Sperăm că vor apărea alte firme care să intre pe zona de competitivitate și vor încerca să țină prețurile cât mai jos. Pentru că dacă va mai veni încă o firmă marcă bulgărească sau cum a fost Euroins, va încerca să țină plafonul cât mai jos ca să poată să se bată cu mai mari asiguratori ai României. Nu aș risca să circul fără RCA, pentru că e mai mare deranjul…  mai bine plătești RCA o dată la un an, care costă 2.000  sau 3.000 de lei..plus că  rămâi fără plăcuțe de înmatriculare și atunci e mult mai mare greu să umbli și după acte și după tot ce înseamnă asta. Mai bine plătești asigurarea o dată pe an, faci un efort financiar… Într- adevăr, nu este tocmai ușor să dai undeva la 80% dintr-un salariu, cum e majoritatea media salariilor în România pe RCA într-o lună. Cu asta ne confruntăm” spune un șofer.

Un alt domn, pe care l-am găsit în fața unui birou de asigurări spune că nu poate renunța la mașină, chiar dacă asigurările sunt scumpe:

„Socrul meu a plătit cu 20% mai mult pentru o asigurare RCA. Cu siguranță mă aștept că prețurile vor crește de anul viitor, dar nu am cum să renunț la mașină. Îmi voi face în continuare RCA. Fără el nu mă pot deplasa. „

Tarifele pentru polițele RCA sunt plafonate de stat  până la finalul acestui an iar șoferii se tem că preturile ar putea să creasca de la 1 ianuarie 2024. În afara de scumpiri, anul nou aduce și modificări in legislația rutieră, cei care conduc trotinete sau biciclete electrice care prind viteze mai mari de 15 de kilometri pe oră, ori cu o greutate mai mare de 25 de kilograme vor avea nevoie de asigurare obligatorie, iar acet lucru se va întâmpla dacă Romania se va conforma unei directive a Uniunii Europene care ar trebui implementată in legislatia noastră pana pe 23 decembrie 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: