Țările UE au făcut un bilanț privind aderarea României și Bulgariei la Schengen

Sursa foto: Facebook

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a distribuit, marți, pe platforma de socializare X, mesajul publicat de secretarul de stat belgian pentru migrație, Nicole de Moor, care a afirmat că statul său continuă să sprijine România pentru aderarea la Schengen, după ce anterior spusese că spațiul trebuie reformat, nu extins.

Belgia va prelua de la 1 ianuarie 2024 președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar afirmațiile inițiale ale demnitarului belgian au fost făcute la Bruxelles, înaintea participării la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, unde aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație nu a fost supusă la vot, ci discutată ca “situație la zi”.

“Nu a existat nicio schimbare în ceea ce privește poziția Belgiei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ambele țări sunt parteneri esențiali în abordarea viitoarelor provocări ale Uniunii Europene”, a transmis de Moor, după declarația inițială premergătoare Consiliului JAI.

Luminița Odobescu a ținut să mulțumească Belgiei pentru “sprijinul constant în privința aderării la Schengen”.

Reacția lui de Moor a venit ca o rectificare. Oficialul belgian a răspuns unei întrebări din partea presei privind extinderea spațiului Schengen, ea răspunzând că țările UE discută despre “extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: