Din decembrie, toți cetățenii vor avea acces la informații despre creanțele provenite din infracțiuni

Gorghiu Alina
Foto PS News

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, la semnarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a contractului de execuţie lucrări pentru noul Penitenciar de la Unguriu, jud. Buzău, că, din luna decembrie, devine operațional sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni. La rândul sau, șeful Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Călinescu a spus că aspectele birocratice se vor reduce substanțial, iar comunicarea va fi una securizată.

Ce face Ministerul Justiției prin ANABI?

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) urmareste prin acest proiect evidența creanțelor provenite din infracțiuni, sub forma unei baze de date, prin includerea de informații referitoare la bunurile cu privire la care s-au dispus măsuri de către organele de urmărire penală, instanțele de judecată şi organele de executare și valorificare a bunurilor.

„Se digitalizează această bază de date, prin care recuperăm produsul infracțiunilor. O justiție eficientă, așa cum știți, implică nu doar condamnarea infractorilor la pedeapsa închisorii ci implică un lucru care până acum n-a fost suficient de bine marcat de statul român, și anume recuperarea prejudiciilor. Recuperarea bunurilor și a prejudiciilor  prin săvârșirea de infracțiuni arată câteva elemente importante. În primul rând, faptul infracționalitatea nu poate scăpa controlului. Doi că ea este radicată în mod eficient. Trei, bunurile din infracțiuni nu vor putea fi folosite în viitor pentru comiterea de noi infracțiuni, a afirmat ministrul Justitiei Alina Gorghiu.”

 Cum funcționează această bază de date

„Este singura care functioneaza in baza unei legi. 318/2015. Este utilizată la nivel de ANABI și la nivelul unor unități de parchet din țară. Etapizata, în perioada următoare, ea va asigura și conectarea instanțelor din țară, a unităților de poliție, a ANAF-ului, a Ministerului Justiției și, de asemenea, unităților bancare. Beneficiarii acestei baze de date sunt instituțiile publice implicate în tot acest proces de recuperare a creanțelor care provin din infracțiuni”, a mai spus ministrul Justitiei.

Câți utilizatori va avea această bază de date?

„Vor fi aproximativ 17.000 de utilizatori, printre care judecători, procurori, grefieri, ofițeri de poliție judiciară, colegii mei, inspectorii de la ANABI, inspectorii ANAF, colegii mei, personal dedicat din Ministerul Justiției etc. Practic, prin această aplicație, denumită pe scurt ROARMIS transparentizăm tot procesul de recuperare a creanțelor din 2024, anul în care vom intra în scurt timp. Cetățenii, ediul academic, jurnaliștii vor avea acces neîngrădit la seturile de date anonimizate, publicate anual de colegii noștri din instituția ANABI. Este un rezultat extraordinar de bun pe care ANABI, în cooperare cu Parchetul, cu Ministerul Public, unitățile operative din Poliția Judiciară, au reușit să-l aducă la lumină”, a continuat Alina Gorghiu.

Cornel Călinescu: Prin PNRR avem alocate resurse pentru ROARMIS 2

Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Călinescu, prezent la eveniment a spus ca aspectele birocratice se vor reduce substantial, comunicarea va fi una securizată, automatizată în mare parte.

„De asemenea, vor apărea beneficii cu privire la aspecte procedurale importante. Suficient un exemplu din practică, și anume verificare a măsuri asigurătorii, care se întâmplă o dată la șase luni pentru unitățile de parchet sau la un an în faza de judecată. Sistemul va genera alerte customizate, astfel încât ne asigurăm verificarea măsurilor se face în timp util pentru a se putea pronunța o o hotărâre validă, neatacabilă, neanulabilă. În urmă cu câteva săptămâni am avut o nouă întâlnire cu cu partenerii din Statele Unite și mai în glumă, mai serios, ne povesteau e o poveste fără sfârșit. Dânșii au ajuns la versiunea 25. Am anticipat va fi de lucru.

„Deja, prin PNRR avem anticipat alocate resurse pentru ROARMIS 2, iar în 2026 vom avea o versiune suplimentară, integrată cu tot ceea ce practicienii ne vor sesiza și ne vor expune ca nevoi, pentru sigur sunt aspecte care nu sunt acoperite de această primă versiune.

De asemenea, a mai spus seful ANABI, ca exista unprogram foarte important de investiții in care aproximativ 14 milioane de euro sunt dedicate dezvoltării unei rețele de capacități de stocare ( Deva, Focsani, Afumati), două dintre ele în zona liberă, foarte importantă,în special în spețele de spălare de bani, evaziune fiscală, etc”, a incheiat Cornel Călinescu.

Proiectul ROARMIS a avut o durată de implementare de 36 luni și o valoare totală  de 3.912.146,40 lei, din care:
Rezultatele urmărite prin implementarea proiectului:
a. Dezvoltarea, operaționalizarea și securizarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS);
b. Formarea formatorilor din rândul personalului ANABI și a principalilor beneficiari, precum și organizarea de cursuri pentru beneficiarii finali ai sistemului informatic;
c. Informare și publicitate a proiectului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: