Reacții politice la București după scoaterea în afara legii a Partidului Șor: „Toată susținerea pentru R. Moldova”

Partidul Șor. Deschide.MD
Sursa foto: Deschide.MD

Invitat în studioul Puterea Știrilor, vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a comentat decizia dată luni de judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), care au constatat că formaţiunea politică ŞOR, fondată de oligarhul fugar Ilan Şor, a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, prin urmare au decis scoaterea lui în afara legii.

„Eu, de principiu, n-am fost niciodată de acord cu declararea în ilegalitate a oricărui partid politic. Sunt, însă, și excepții. Vorbim și de naziști, care au făcut până la urmă Holocaust. Vorbești de comuniști, bolșevicii din Rusia, care au omorât mai mulți oameni într-o perioadă ceva mai îndelungată de timp. Adică sunt partide a căror doctrină nu cred că societatea civilizată mai poate să o accepte. În acest moment putem să vorbim despre cei care sunt ajutați de către ruși sau finanțați de către ruși, care ar putea să intre în aceeași categorie, pentru că, sigur, ce se întâmplă în Ucraina e absolut oribil, mor oameni în fiecare zi. Situația din Ucraina a afectat nivelul de trai al fiecărui cetățean de pe planeta asta.

În continuare, rușii continuă această politică agresivă și mai mult, încearcă prin diferite partide, nu doar în Republica Moldova – sunt convins că în toate țările din Europa – să învolbureze apele în politica locală pentru a muta atenția ta de la conflictul din Ucraina, de la ajutorul pe care poți să-l acorzi Ucrainei prin probleme interne. E un tip de politică. Dar tocmai atunci când identifici astfel de lucruri, trebuie să fii hotărât ca stat și să iei decizii corecte. De aceea, toată susținerea pentru președinta Maia Sandu, pentru Republica Moldova. Noi, românii, avem această datorie istorică și sper că o să o avem în continuare. Din punctul meu de vedere, în acest caz este în regulă. Însă, repet, de principiu nu sunt de acord cu declararea în ilegalitate a oricărui partid politic”, a declarat vicepreședintele PSD, la Puterea Știrilor.

Aflat și el în studioul Puterea Știrilor, Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1, a salutat, de asemenea, decizia Curţii Constituţionale de a scoate în afara legii Partidul „ŞOR” şi a amintit că, potrivit unui raport declasificat al CIA, Rusia a dat în 2022 aproximativ 400 de milioane de euro partidelor din Europa.

„Avem un raport declasificat al CIA dat publicului, în care doar anul trecut Rusia a dat undeva la 400 de milioane de euro partidelor din Europa. Deci sunt niște sume absolut enorme. Vedem chiar legături directe, de exemplu în Franța. Adică ei într-adevăr lucrează pe acest manual de propagandă sovietică al KGB-ului din anii 40-50. E cunoscut acest lucru și lucrează în continuare pe asta. Suntem în război hibrid, asta e realitatea. În Moldova este și mai dificil. Referitor la partidul domnului Șor, putem să vedem cel puțin din datele din din Moldova, el, grupul infracțional din jurul său, sunt anchetați și acuzați că au furat acel miliard din bugetul Republicii Moldova. Drept urmare, e război pe față acolo și rușii bagă foarte mulți bani să-i facă plăcuți pe oamenii ăștia.(…) Deci sunt de acord cu faptul că e greu în Europa să scoți un partid în afara legii, trebuie să te uiți foarte atent dacă faci acest lucru, trebuie să dovedești foarte clar că acel partid a încălcat constituția țării, a încălcat legile țării, dar și când ai acele dovezi chiar trebuie s-o faci. Și trebuie să dai un exemplu ferm în fața rușilor”, a declarat Daniel Ciungu, la Puterea Știrilor.

Gabriel Zetea: Eu nu cred că interesul rușilor pentru Republica Moldova se va domoli. Sub nicio formă. Vor continua și vor încerca să facă în continuare diferite operațiuni, adică sunt sigur că-și vor găsi alții. Nu cred că vor duce lipsă de clienți. Vorbim totuși de Republica Moldova, unde există o istorie recentă destul de apropiată, din păcate, de Rusia. Deci, aceste eforturi vor trebui continuate și România are în continuare obligația să-i ajute pe cei din R.Moldova, nu numai cu sfaturi, nu numai cu o vorbă bună și cu o bătaie pe umăr. În continuare trebuie un sprijin financiar consistent. De aceea, mă bucur că  premierul Ciolacu, alături de președintele Senatului, dl. Ciucă, vor face în zilele viitoare o vizită comună în Republica Moldova. Continuăm astfel tradiția primelor vizite.

Daniel Ciungu: România lucrează, cred eu, împreună cu Republica Moldova, pentru un viitor comun în Uniunea Europeană, în NATO. Un viitor comun al poporului român. Că suntem astăzi în două state, că o să mai fim două state în viitor sau unul singur, unit, repet, asta ține de oamenii care vor vota în acele momente. Dar rolul nostru, ca oameni politici, cred eu, este să ne asigurăm că, din punct de vedere energetic, economic, social, suntem mult mai uniți.

Decizie istorică la Chișinău: partidul prorus ȘOR, scos în afara legii

Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) au constatat, luni, că formaţiunea politică ŞOR, fondată de oligarhul fugar Ilan Şor, a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, prin urmare au decis scoaterea lui în afara legii.

Sesizată de Guvernul Republicii Moldova, decizia CCM a fost luată în conformitate articolului 41, aliniatul 4, din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

„De la data pronunţării prezentei hotărâri, Partidul „ŞOR” se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid, adoptat după anunţarea prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Nicolae Roşca.

Potrivit hotărârii, Ministerul Justiţiei va desemna o comisie de lichidare a Partidului „ŞOR”, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea şi radierea formaţiunii politice.

De asemenea, reprezentanţii şi membrii Partidului „ŞOR”, care la durata pronunţării hotărârii exercită mandate reprezentative în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-şi exercite mandatele ca reprezentanţi independenţi, fără dreptul de a se afilia la alte fracţiuni.

Totodată, listele candidaţilor supleanţi din partea Partidului „ŞOR” din Parlament şi în consiliile locale din unităţile administrativ teritoriale de la toate nivelele, validate anterior, se declară nule din data de 19 iunie.

Mai mult, în cazul în care, la data pronunţării hotărârii, un mandat de deputat în Parlament atribuit Partidului „ŞOR” este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.

De asemenea, dacă un mandat reprezentativ în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, este sau devine vacant nu va fi validat în acest sens niciun mandat.

Hotărârea Curţii Constituţionale nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data pronunţării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Curtea Constituţională a început să dezbată cererea Guvernului la 10 mai, uneori confruntându-se cu manifestanţii pro-ŞOR în faţa instituţiei.

Interesele Partidului „ŞOR” au fost apărate în instanţă de avocaţii politicianului şi de vicepreşedinta formaţiunii, deputata Marina Tauber, care este cercetată penal sub arest la domiciliu şi are imunitatea parlamentară ridicată.

La sfârşitul lunii trecute, miniştrii de externe din statele membre UE au adoptat prima listă de sancţiuni, ce cuprinde cinci nume, aplicate unor persoane cu cetăţenie moldoveană pentru a contracara acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este un nou regim de sancţiuni, creat la propunerea fostului ministru român de externe, Bogdan Aurescu. De asemenea, alte două persoane din Republica Moldova au fost adăugate pe lista celor sancţionate pentru acţiuni ilegale ce ameninţă Ucraina. În legătură cu acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova sunt vizate cinci persoane, între care Ilan Şor. Dat în umărire internaţională în cazul „furtului miliardului”, acesta este fugit în Israel.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: