Invitat la „Puterea Știrilor”, avocatul Cristian Ene a explicat răsturnarea de situație în cazul Piedone. Amintim că fostul primar Cristian Popescu-Piedone condamnat definitiv în mai 2022 la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar – a fost pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.
PS News: Vă rog, domnule Ene să ne explicați, strict pe procedură, cum s-a ajuns la această decizie, la această răsturnare de situație?
Cristian Ene: Este vorba de o situație judiciară extraordinară. E o cale de atac folosită împotriva hotărârilor definitive. Domnul Piedone și-a exersat această cale la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva hotărârii dată de Curtea de Apel București. Judecătorul de la Înalta Curte au constatat că este fezabil recursul, că este și întemeiat. A admis recursul și a dispus eliberarea domnului Piedone, constatând că a existat o acțiune fizică, un fapt a existat, numai că fapta respectivă nu este de natură penală, textul legal fiind articolul 16, aliniatul 1, litera b, teza 1. În afara acestei situații, Înalta Curte de Casație a anulat toate celelalte hotărâri anterioare și a dispus punerea în libertate de îndată. Totodată, Înalta Curte a scos obligația de plată a despăgubirilor reținute de către ei în hotărârile anterioare, daunele materiale și morale pentru victimele din cauză. În atare situație, prin admiterea recursului e eliberat și, totodată, exonerat de plata vreunei obligații civile față de victime.
PS News: S-a mai întâmplat acest lucru? Ați mai auzit de un astfel de caz?
Cristian Ene: Da, au mai fost cazuri atât în justiția noastră cât și la nivel intnațional, când au fost oameni condamnați pentru infracțiuni mult mai grave, unii chiar pentru omor. După zeci de ani s-a constatat că, într-adevăr, nu aceea era persoana ce săvârșise actul criminal. Și în justiție pot fi erori. Tocmai de aceea există căi extraordinare prin care persoanele condamnate pot cere, din nou, justiției să reanalizeze situația doar pentru chestiuni de nelegalitate a hotărârilor și, uneori, când apar informații noi, documente, acte, fapte care n-au fost avute în vedere de către judecătorii ce au fondat o hotărâre de condamnare, să formuleze calea revizuirii sau a contestației în anulare pentru cazurile de nelegalitate a hotărârilor definitive. Tocmai de aceea, aceste căi extraordinare vin să reanalizeze din punct de vedere al legalității hotărârile ce au fost atacate
PS News: Deci fapta a existat?
Cristian Ene: A existat o faptă, adică o acțiune fizică. Semnarea unui document sau eliberarea unui înscris sau exersarea unei atribuții, numai că actul fizic în sine nu era de natură penală. Era de natură civilă, de natură administrativă, pentru că sunt două temeiuri diferite. În codul de procedură penală, articolul 16, primul temei este: fapta nu există, adică nu s-a săvârșit de către persoana respectivă niciun fel de acțiune care să modifice mediul înconjurător. Actul nu este în natură penală, în sensul că este o acțiune civilă, o acțiune administrativă, orice fapt a omului care nu se încadrează în spectru penal. Pe acest temei a fost achitat dl. Cristian Popescu Piedone.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost eliberat
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a declarat miercuri, la ieşirea din penitenciar, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, că îşi va relua funcţia de primar şi că nu va cere despăgubiri de la statul român. Există o speranţă în România pentru dreptate, a mai afirmat Piedone.
Cristian Popescu Piedone a fost întrebat la ieşirea din Penitenciar dacă se întoarce la primăria Sectorului 5. ”Cu siguranţă, da, dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”.
El a spus despre anul petrecut în spatele gratiilor că ”ar fi vrut să spună că dacă ştia că e aşa bine la puşcărie ar fi venit mai de mult”. „Ferească Dumnezeu!”, a adăugat el.
”Pierdusem speranţa, dar nu pierdusem speranţa în Dumnezeu. Am spus Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la ultimul meu cuvânt, că mai sus de această treaptă a justiţiei din România nu există decât Dumnezeu. La Dumnezeu m-am rugat să audă rugile mele, a deschide ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepţi, pentru că, până la Înalta Curte, nu am avut parte decât de acele culoare despre care vorbiţi (..) de acele comenzi, de acei scheleţi în dulap ai unor procurori şi judecători. (..) Există o speranţă în România pentru dreptate”, a afirmat el.
În 30 de ani de administraţie, să îmi zică mie orice politician din România, din lume, că e fată mare. Nu, nu există, fiecare cu păcatele lui, eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele, din păcate am răspuns pentru altcineva. Puterea exemplului pentru cine, dat de cine? De cei 3.600 de primari ai României, cu primul primar al ţării, astăzi preşedinte, care a semnat la fel ca şi mine şi nu a răspuns şi nu răspunde. Pe 1 ianuarie i-am cerut graţierea lui, nu mie”, a mai afirmat el.
El a continuat: ”Să nu mă întrebaţi, veţi cere despăgubiri mprale. Nu, nu voi cere, şi aşa statul este aşa cum e, ator, mai vin şi eu să îi cer ce? Voi câştiga, nu am nevoie. Voi fi repus în funcţie, îmi voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu”, a mai spus el.
Despre condiţiile din închisoare, Piedone a spus că ”nu vrea să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun simţ, dacă ai bun simţ, eşti respectat, dacă respecţi iar dacă te comporţi ca atare şi instituţia te respectă. Am ieşit la muncă, am muncit fără probleme, am cosit, le-am făcut pe toate. Nu am stat, cum zic alţii, mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri, dar ce cursuri nu am făcut, pe domeniul meu, pe horticultură, trebuia să îi învăţ pe oamenii ăştia să planteze nişţe plante”, a mai spus el.
Cristian Popescu Piedone le-a transmis un mesaj şi rudelor celor morţi la Colectiv, afirmând că ”le-a spus că dacă copiii lui erau acolo în acea seară şi mureau susţinea în continuare că este nevinovat”, dar că le înţelege furia.
Autor
-
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News