Legea pensiilor: câți banii vor primi, de fapt, românii în 2024. Nu e creștere de 40%

Reducerea vârstei de pensionare
Sursa foto: capital.ro

Pensiile nu vor crește cu 40% în 2024, așa cum anunțase inițial ministrul Muncii. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Remus Borza – președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali – și secretar executiv al comisiei PNL pentru alegerile de anul viitor, a anunțat că pensiile vor crește, în realitate, în 2024, cu aproximativ 23%.

„Guvernele PNL, în ultimii 3 ani de zile, au crescut pensiile cu peste 40%, în realitate chiar cu 41% de la 1.265 de lei, la 1.785 lei valoarea punctului de pensie. Pentru că a circulat un fake news, că liberalii se opun la majorarea pensiilor și n-a fost așa, a fost consens general din partea coaliției PSD-PNL. Impactul bugetar e de 25 de miliarde de lei, 15 miliarde acum din ianuarie pe majorarea pensiilor cu indiciile de inflație din 2022 de 13,8, și mai avem încă o majorare cu 10 miliarde de lei de la 1 septembrie, când intră efectiv în vigoare legea pensiilor care înseamnă încă 9%.

Aici a fost greșeala PSD-ului, acuma nu știu dacă deliberată sau nu, când au comunicat că noua lege a pensiilor va duce la o creștere de 40% a pensiilor. În realitate nu e așa, pentru că vorbim de 13,8% la 1 ianuarie, echivalentul majorării cu inflația, iar cele 10 miliarde de la 1 septembrie au impact bugetar de 9%. Asta înseamnă o creștere de maxim 23% și nu 40% a pensiilor. Dar la modul efectiv, PNL, în ultimii 3 ani de zile, chiar a majorat punctul de pensie cu 41%”, a declarat Remus Borza, în direct la Puterea Știrilor.

 

Pensiile vor crește, începând de la 1 ianuarie 2024, pentru aproximativ cinci milioane de pensionari. Potrivit guvernanților, pensiile tuturor seniorilor vor fi majorate, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, în raport cu rata inflației.

În acest context, indemnizația minimă în România va ajunge la 1.281 de lei.

Important de menționat este faptul că, din septembrie, toate pensiile vor fi recalculate, iar guvernanții promit să elimine astfel toate inechitățile din sistem. În urma recalculării, potrivit acestora, vor crește pensiile a aproximativ 3 milioane de români.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, adoptată la votul final în noiembrie, va intra în vigoare în principiu în septembrie 2024, însă o parte din prevederi se aplică deja din 1 ianuarie.

Legea pensiilor, publicată deja în Monitorul Oficial, prevede, printre altele, două majorări, creșterea vârstei de pensionare și bonusuri.

În plus, Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem. De principiu, legea pensiilor va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, însă unele prevederi se vor aplica de la începutul anului.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: