APEL state Visegrád: Fermierii cer oprirea importurilor de produse ucrainene de slabă calitate

Visegrad Grup
Foto: TVP World

Visegrád: Statele membre UE ar trebui să înceteze importul de produse agricole de calitate scăzută, cu cota zero, din Ucraina, au declarat organizațiile agricole din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia într-o declarație recentă adresată guvernelor lor, potrivit Euractiv.

Apelul adresat guvernelor din grupul celor patru țări, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Grupul Visegrád, vine în urma unei declarații semnate de reprezentanții organizațiilor care au discutat problema joia și vineri (7 și 8 decembrie).

„Din cauza scăderii cu aproximativ o treime a producției animale din anii 1990 (n.r. pana in prezent), suntem forțați să exportăm milioane de tone de cereale pe piețele occidentale, care sunt acum dominate de producția ucraineană. Acestea nu trebuie să respecte standarde stricte de calitate, la fel cum fermele ucrainene nu trebuie să respecte reglementările și regulile rezultate din Politica Agricolă Comună a UE”, a declarat Jan Doležal, președintele Camerei de Agricultură a Cehiei, în cadrul întâlnirii, se arata in articolul Euractiv.

Comunicatul comun solicită, așadar, guvernelor de la Visegrád să acționeze în mod coordonat pentru a apăra interesele fermierilor și producătorilor de alimente, prin extinderea interdicției unilaterale privind importul anumitor produse de bază.

CE: Există „un anumit risc” ca importurile să scadă prețurile și să amenințe producția locală

Cu toate acestea, Comisia Europeană insistă că negoțul continuă să meargă bine, dar admite că există „un anumit risc” ca importurile să scadă prețurile și să amenințe producția locală.

„Nu vedem evoluții negative foarte semnificative pe piața agricolă a UE”, a declarat Pierre Bascou, director adjunct al Agriculturii la CE în timpul unei reuniuni a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (AGRI).

Cu toate acestea, Comisia a identificat „o anumită vulnerabilitate și risc” în sectoare precum păsările de curte, ouăle și zahărul, a spus Bascou, menționând că „acesta este ceva pe care îl monitorizăm foarte îndeaproape”.

La aproximativ patru luni după ce Rusia a invadat Ucraina în iunie 2022, UE a ridicat temporar restricțiile la importurile din Ucraina, ducând la un aflux de produse ucrainene pe piața europeană. Acest lucru a condus la scăderea prețurilor, în special în țările care se învecinează cu Ucraina, cum ar fi Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Reprezentanții Camerei Agrare a Republicii Cehe, ai Camerei Slovace de Agricultură și Alimentație, ai Consiliului Regional Polonez al Camerelor Agricole și ai Camerei Naționale de Agricultură a Ungariei au convenit că este necesar să se sprijine economia ucraineană lovită de război, dar ca acest lucru  nu se face cu prețul distrugerii fermierilor și producătorilor de alimente din Europa Centrală.

Ei au mai spus că guvernele lor respective, și anume Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia, ar trebui să depună eforturi pentru a găsi o soluție la nivel european pentru a ajuta Ucraina să-și exporte produsele agricole către clienții săi tradiționale în țări terțe non-UE.

Aderarea Ucrainei la UE ar putea duce la o denaturare fundamentală a pieței interne europene

În ceea ce privește posibila aderare a Ucrainei la UE și impactul pe care l-ar putea avea asupra pieței unice, organizațiile agricole au spus că țara trebuie să îndeplinească în primul rând toate condițiile de aderare la UE și să adopte legislație europeană în domeniul agriculturii și alimentației, subliniind că altfel ar duce la o denaturare fundamentală a pieței interne a UE.

La întâlnire a participat și noul ministru slovac al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Richard Takáč (SMER — Social Democrat). El a susținut pe deplin concluziile întâlnirii și a promis că va prezenta comunicatul colegilor săi miniștri la următoarea reuniune a Consiliului UE pentru Agricultură de luni și marți (11-12 decembrie).

Sursa: Euractiv

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: