Calea pentru evitarea depresiei în perioada Sărbătorilor. Ce spune un medic psihiatru

Sursa foto: Unsplash

Depresia este una din cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Boala afectează aproape 5% din populația României (una din cinci persoane suferă de depresie). Afecțiunea este nu de puține ori însoțită de anxietate.

Statisticile arată că depresia afectează în special persoanele tinere. Un procent ridicat din populația tânără se confruntă cu simptome ale depresiei. Aceasta subliniază gravitatea acestei afecțiuni în România.

Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim două săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică. O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere. Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată. Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă. Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, a declarat dr. Carina Dragu, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: