Victor Negrescu: Pentru România este mult mai avantajos să intre în Schengen împreună cu Bulgaria

Foto PS News

Marinela Angheluș, realizatoarea emisunii Puterea Știrilor a fost prezentă în Parlamentul European de la Strasburg, unde, timp de o săptămană, a avut loc ultima sesiune plenară din acest an. Printre numeroșii săi invitați,  Marinela Angheluș a primit in studioul de la Strasbourg pe chestorul PE și vicepreședinte în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Victor NEGRESCU. Despre aderarea României la Spațiul Schengen, Victor Negrescu explică ce ne-a adus cuplarea cu Bulgaria, care sunt avantajele acestui dosar comun.

” România este cuplată cu Bulgaria. Și astăzi putem să spunem, din nefericire și cred că s-au comis mai multe greșeli în acest proces. Deja nu mai putem face.  Doar trebuie să subliniez cine a greșit anul trecut, când au fost redactate documentele privind aderarea la Spațiul Schengen. Reprezentanții României de atunci, la nivelul Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, au făcut greșeala să accepte existenta unui document comun pentru ca României și Bulgariei iar pentru probație un document separat. Am fost probabil singurul om politic la nivel european care a atras atenția asupra acestui risc. Nimeni nu a avut niciun fel de reacție la nivel național. A spus că merge și așa. Eu atunci am spus: fie avem un singur document, fie avem documente separate, pentru că riscul este enorm. Nu a vrut nimeni să asculte și am intrat în Consiliu și am avut votul negativ. Acum, decuplarea nu este simplă, dar nu este nici imposibil, pentru că pentru a realiza decuplarea trebuie o verificare a frontierei de sud a României”.

În ultimul an s-au depus eforturi substanțiale pentru a crește standardele de securitate a frontierei de sud a României. O evaluare de acest fel durează între 2 săptămâni și o lună. La nivelul Comisiei Europene există disponibilitate pentru a face această verificare. De cealaltă parte, problema care poate să apară este o problemă de natură juridică: România a intrat cu Bulgaria în Uniunea Europeană și suntem legați în acest proces. Avem nevoie de un aviz juridic  prin care să clarificăm dacă o decuplare din punct de vedere juridic va necesita un vot din partea Bulgariei?

Este mult mai avantajos să intram în Spațiul Schengen împreună cu Bulgaria, dat fiind canalele de transport, Dunărea fiind un pilon important de transport

„Nu știm încă acest lucru, dar merită întrebarea. Oricum, ca linii generale, astăzi nu suntem încă în faza de decuplare. În continuare sperăm să intrăm împreună, pentru că este evident că pentru România ar fi mult mai avantajos să intre în Spațiul Schengen împreună cu Bulgaria, dat fiind legăturile pe care le avem cu statul respectiv, tot ce înseamnă canalele de transport, Dunărea fiind un pilon important de transport și de asemenea dorința noastră de a fi conectați cu Grecia cât mai direct, pentru că sunt mai multe proiecte pe care le dezvoltăm împreună, deci încercăm să intrăm împreună. Dacă se va pune problema unei decuplări, ea trebuie să fie pusă serios și cei responsabili de subiect trebuie să se pregătească înainte, nu să ajungem în faza unei decizii și acolo pe moment să evaluăm dacă se poate sau nu trebuie tot ceea ce s-a lată”.

Au avut vreo influență oficialii partenerii americani în această răzgândiri de moment a Austriei în privința Shengen? Reamintim faptul ca premierul Marcel Ciolacu a avut o vizită oficială de câteva zile în Statele Unite ale Americii.

„Spun foarte direct, a avut o implicare foarte mare premierul Marcel Ciolacu. Eu am șansa să fiu consilier onorific al primului ministru pe zona de politică externă. Atât acum, de când este prim-ministru, cât și înainte, în repetate rânduri a făcut loby pentru România, pentru a susține acest deziderat de intrare în Spațiul Schengen și am asistat la întâlniri și cu cancelarul german care a jucat un rol esențial în a debloca situația din Austria, cât și cu premierul Pedro Sánchez, pentru că ați văzut, Spania care deține președinția Consiunii Europene, tot insistă pe acest subiect. Am fost împreună și la Bruxelles, am asistat și la mai multe discuții cu partenerii americani și toate acești jucători au jucat un rol esențial în această privință. Toate aceste eforturi, iată, au deblocat o situație blocată de foarte, foarte mulți ani. Evident că noi avem argumente și de ordin legal, pentru că îndeplinim toate criteriile, dar și argumente geopolitice”.

„Efortul făcut de România în relația cu Ucraina, stabilitatea pe care o asigurăm în regiunea noastră, rolul cheie de la Marea Neagră, acestea sunt argumente importante și pentru partenerii americani cu care am avut plăcerea să discut. Și eu am fost de mai multe ori la Washington în ultimii ani, am discutat inclusiv la Bruxelles. Știți foarte bine, premierul României s-a întâlnit cu ambasadorii americani de la Bruxelles, cu ambasadorul pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul pe lângă NATO și ambasadorul pe pe lângă Regatul Belgiei. Deci, răspunsul este da. Răspunsul este: America a fost alături de noi, Germania a fost lăturat de noi, Spania a fost alături de noi și asta este rezultatul. Eforturile diplomatice. Pentru că, să știți, nu se trezește nimeni din dimineață într-un stat si se gândește: Oare trebuie să intre în România în  Schengen, dacă nimeni nu sună și nu ii spune acest lucru.”

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: