Pereira, vicepreședintele PE: „Trebuie să oprim valul mișcărilor naționaliste, populiste!”

Pereira, vicepreședintele PE

„Odată cu încheierea președinției Spaniei, sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen este tot mai mare”, a declarat vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) pentru PS News. Oficialul european a vorbit și despre alegerile europarlamentare de anul viitor menționând faptul că „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm astăzi în Europa este creșterea susținerii pentru extrema dreaptă”. „Este o provocare imensă pentru viitorul proiectului european”, a apreciat Pedro Silva Pereira.

„Primul lucru pe care aș vrea să-l menționez este că acum, odată cu încheierea președinției Spaniei, sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen este tot mai mare. Putem fi încrezători că aderarea va avea loc curând și cu siguranță grupul socialiștilor din Parlamentul European susțin acest obiectiv.

Mai sunt doar câteva luni până la alegerile europarlamentare care vor fi extrem de importante. Vreau să subliniez că uneori prezența la europarlamentare e mai scăzută comparativ cu alte alte scrutine pentru că oamenii încă trăiesc cu impresia că sunt mai puțin importante, dar de fapt alegerile europarlamentare decid cine și cum va guverna Europa. Cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm astăzi în Europa este creșterea susținerii pentru extrema dreaptă. Este o provocare imensă pentru viitorul proiectului european”, a declarat Pedro Silva Pereira.

„Ne îngrijorăm mereu când vedem că unele țări ezită să facem pași înainte pentru extinderea Spațiului Schengen”

„Deci la europarlamentare este important să decidem direcția spre care vrem să ne îndreptăm, iar noi ne-am dori o Uniune care să vină cu soluții la problemele sociale cu care se confruntă cetățenii europeni. Trebuie totodată să oprim acest val al mișcărilor naționaliste, populiste promovat de extremiștii de dreapta pentru că reprezintă un real pericol la progresele pe care le-am obținut deja și este foarte important ca oamenii să știe acest lucru înaintea alegerilor.

Ne îngrijorăm mereu când vedem că unele țări ezită să facem pași înainte pentru extinderea Spațiului Schengen în care România merită să fie. Cred că astfel de reacții trebuie rezolvate, fie prin presiune politică, negocieri, dar cum am mai spus sunt optimist că susținerea pentru România va fi tot mai mare, iar în final nimeni nu se va mai putea opune și vom putea atinge acest obiectiv”, a mai explicat oficialul european.

România a propus o nouă variantă pentru aderarea la spațiul Schengen în cadrul întâlnirii din Slovenia, respectiv ridicarea granițelor aeriene și maritime în martie 2024 și o decizie privind data la care se vor ridica granițele terestre, care să fie luată tot anul viitor, au declarat joi surse guvernamentale. Răspunsul Austriei la această propunere va veni după ce ministrul de Interne, Gerhard Karner, se va consulta cu Karl Nehammer, Cancelarul Austriei.

O decizie privind această propunere, făcută de România la întâlnirea celor trei miniștri de Interne din Slovenia, ar putea fi luată până la finele acestui an, posibil într-un Consiliu Extraordinar JAI.

Iohannis, după ce a discutat despre Schengen cu cancelarul Austriei: „Mai este mult de negociat”

Președintele Klaus Iohannis susține că „mai este mult de negociat” până când Austria va avea o poziție favorabilă aderării României la Schengen, însă nu exclude ca o soluție să apară până la finalul acestui an. Șeful statului a avut, joi, la Bruxelles, la invitația președintelui Comisiei Europene, o întâlnire cu cancelarul Austriei și cu premierul Bulgariei pe tema Schengen.

Întrebat despre optimismul lui Ciolacu privind o decizie de aderare într-o primă fază cu căile aeriene, Iohannis a comentat doar că „mai e mult de negociat”

Șeful statului nu a exclus un Consiliu extraordinar JAI până la finalul anului, insă a insistat că „mai avem de lucru”.

„Negocierile merg mai departe, toată lumea e foarte implicată și, dacă dintr-o dată, se arată o soluție ea poate fi pusă în termeni formali, dar încă mai avem de lucru până atunci”, a spus el.

Condițiile Austriei

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”, transmite APA.

„Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor aeriene.

„Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”. Întrebat dacă este de acord cu condițiile impuse de Austria, Predoiu a spus că „sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm”, iar „parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”.

Reacția Comisiei Europene la condițiile Austriei

După ce ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a prezentat condițiile pentru a fi de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen, Comisia Europeană consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția bună.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a comentat luni, la Bruxelles, că a luat notă de anunţul lui Karner şi că este mulţumit că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună. Protecţia frontierelor externe ale UE este „esenţială” pentru Comisie. Cu toate acestea, el îşi menţine în mod fundamental evaluarea conform căreia România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile de aderare la Schengen, potrivit news.ro.

Comisia Europeană a susținut constant aderarea României și Bulgariei la Schengen. În discursul său despre starea Uniunii Europene, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat căRomânia și Bulgaria sunt membri de facto ai Schengen, dovedind că îndeplinesc toate condițiile de aderare la spațiul european de liberă circulație. „Haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen, fără nicio altă întârziere”, a spus von der Leyen.

Amintim că aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: