Mandat de primar plin de suspans. Condamnat pentru trafic de țigări și evaluat de Agenția de Integritate

Sursa foto: Adrian Antochi

Adrian Antochi, un primar din Neamţ, are iar probleme cu instituţiile statului. A fost acuzat de trafic de ţigări, iar acum reprezentanţii de la Agenţia de Integritate susţin că este în conflict de interese.

Edilul comunei Ghindăoani are parte de un mandat în fruntea administraţiei locale plin de suspans. A câştigat alegerile din anul 2020, a pierdut funcția după o condamnare pentru trafic cu tutun, dar a revenit în funcţie. Pe 15 decembrie 2023, însă, Adrian Antochi, a aflat că necazurile lui nu s-au terminat, fiind în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Inspectorii instituţiei susţin că alesul local este în conflict de interese administrativ, totul datorându-se unei „manevre“ pe care a făcut-o cu puţin timp înainte de a-şi pierde mandatul. A iniţiat un proiect, pe care aleşii locali l-au aprobat, ce viza înfiinţarea funcţiei de consilier al primarului. Funcţie pe care chiar el a ocupat-o.

„În perioada exercitării mandatului de primar (16 octombrie 2020 – 14 iulie 2021), a propus şi a efectuat demersuri pentru înfiinţarea postului contractual de consilier al primarului (post pe care l-a şi ocupat ulterior). Totodată, persoana evaluată a emis dispoziţia de convocare a CL, având pe ordinea de zi Proiectul de hotărâre privind aprobarea Statului de funcţii şi Organigramei aparatului de specialitate, al cărui iniţiator a fost“.

Acestea sun precizările dintr-un comunicat emis de ANI, pe 15 decembrie 2023. Cel mai probabil, Adrian Antochi va contesta în instanţă cele constatate, astfel că-şi va putea duce până la capăt mandatul, având în vedere că procesul va fi de durată. Poate chiar şi candida la alegerile de anul viitor, dacă PSD Neamţ, al cărui membru este, îi va da acceptul. Sau o poate face ca independent.

În recentul comunicat ANI, care vizează mai mulţi aleşi locali, se mai arată că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare şi drepturile de care beneficiază (pot fi asistate de un avocat şi să prezinte informaţii pe care le consideră necesare), dar primarul nemţean nu au depus un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Adrian Antohi a fost condamnat definitiv, în iunie 2021, de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, la 2 ani de detenţie cu suspendare. Judecătorii l-au obligat şi la prestarea unui număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria pe care a condus-o, ori la una dintr-o localitate vecină.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: