Condiţiile în care permisul de conducere străin poate fi interzis în România. Modificări Cod Rutier 2023

sofer
freepick

Modificări Cod Rutier 2023. Potrivit unei ordonanțe, polițiștii rutieri au acum posibilitatea de a institui o interdicție de conducere pe teritoriul României, în cazul șoferilor cu permise străine.

Este vorba despre o modificare semnificativă adusă Codului Rutier din România, prin intermediul căreia polițiștii pot impune restricții șoferilor străini în anumite circumstanțe.

Potrivit Codului rutier, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Astfel, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an e stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Măsura are vedere prevederile Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 89 care introduce o sancțiune suplimentară pentru cei care încalcă regulile de circulație.

“Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: