Cât de expusă este România la criza zonei euro. Expert în finanțe internaționale: „Va veni și nota de plată”

declin economic
Sursa foto: freepik

Zona euro este afectată de recesiune, iar perspectivele nu sunt dintre cele bune. Adrian Codirlașu, expert în finanțe internaționale și managementul riscului, avertizează că România va fi profund afectată de criza care își arată deja colții în zona euro, dar și de propria politica fiscală. 

Zona euro intră în recesiune și se va contracta pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit Bloomberg. Nici pentru următoarea perioadă veștile nu sunt bune. Cel puțin 2024 nu pare să aducă vești bune, arată un sondaj, potrivit sursei citate, și o spun și economiști importanți.

„E puţin probabil să ne aflăm la începutul unei schimbări pozitive. Turbulenţele economice rămân prezente şi agresive, în special cele care au generate de creşterea masivă a ratelor dobânzilor”, a spus, conform Bloomberg, Joerg Angele, economist la Bantleon Bank. Germania, țara cu cea mai mare economie din zona euro, este și cea mai afectată criză. Este vorba, spun analiștii, de o adevărată criză bugetară şi de o cerere globală slabă, iar scăderea economică e mai pronunțată decât se părea inițial.

„Adevărul” a mers mai departe pentru a afla în ce măsură criza din zona euro va afecta și țara noastră, iar pentru asta a chestionat un reputat economist, Adrian Codirlașu, specialist în finanțe internaționale și managementul riscului, profesor asociat al Școlii Doctorale de Finanțe Bănci – DOFIN.

În opinia sa, România va simți efectele crizei din zona euro încă de săptămânile viitoare.

Ne afectează ceea ce se întâmplă acolo, pentru că noi exportăm în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este principala noastră piață pe partea de export și tot din Uniunea Europeană vin principalele investiții în România. O economie europeană care stagnează automat va avea un impact negativ asupra noastră. Și vedem și anul acesta, deja sunt probleme”, avertizează Codirlașu. Și vedem și anul ăsta”, avertizează expertul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: