Mihai Daraban: Pentru realizarea Reformei administrative va conta enorm presiunea publică

Mihai Daraban, pre­ședintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) este un mare militant al reformei administrative. În numeroasele sale interviuri și intervenții, în diferitele întâlniri cu mediul de afaceri și cel politic, președintele CCIR spune că aparatul adminstrativ nu este în concordanță cu economia reală și că trebuie o reformă administrativă.

După alegerile de anul viitor va avea loc o dezbatere sinceră care să pună bazele unei reforme administrative?

“Depinde foarte mult de presiunea publică. Ei nu o vor face-o, nici după alegeri. Nu se întrevede o Coaliție forte sau, mai bine zis, confortabilă. Eu nu văd o Coaliție de 65% după alegerile de la anul. Dar, contează foarte mult presiunea publică. Contează că alături de noi ( mă bucur că a venit și Academia Română alături de noi) unde avem și semnatari-asociații patronale de ramură (constructorii, vinificatia, producătorii agricoli etc), adică industrii de nișe. Noi pe ei ii luăm în considerare mai mult decât așa zisele consortii patronale”, este opinia exprimată de Mihai Dărăban într-un dialog recent cu Sabin Orcan.

Președintele CCIR a subliniat și rolul important pe care trebuie să il aibă mass media, în viitorul unei reformei administrative.

“La orice pas, mass media să bombardeze politicianul cu necesitatea reorganizării administrative. Să spunem că România nu mai poate funcționa în paradigma anilor ’68 când s-au creat actualele județe. Polonezii s-au trezit mult mai devreme decât o facem noi. Ei, din 47 de voievodate au făcut 16. Deci, se poate. Noi am venit cu exemplul Curții de Apel: avem 15 Curți de Apel făcute, pe mobilitatea cetățeanului în 1992”.

Care vor fi “riscurile” unei reforme administrative?

“Noi am cerut să nu mai fie comună sub 5000 de locuitori și oraș sub 10 000 locuitori. Iar Bucureștiul să nu mai aibe 7 primarii cu 7 bugete, 7 consilii ci… o primărie. Ce vor face angajații din acestor structuri? E nevoie de ei în economia reală(…). Mureșul de exemplu, va avea Harghita, ca și Curte de Apel, ceea ce înseamnă că populația maghiară va fi majoritară. Bun, nu va mai fi Covasna cu o pondere așa de mare având în vedere că în Brașov sunt mulți români. Nu trebuie sa intram în problemele entice deoarece eu sper că în viitoarea viziune europeană să scăpăm de coșmarul acesta. Eu sper ca noua generație va merge pe Statele Unite Europene, ca model”, a afirmat Mihai Daraban.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: