România de afară. Ce spun sociologii despre faptul că 70% dintre români au rude în străinătate

Sursa foto: Facebook

În 10 ani, numărul românilor care au rude în străinătate a crescut la 70%, cu aproape 20% față de 2013. Sociologii explică fenomenul: în ultimii ani nu mai vorbim despre o migrație sezonieră, economică, ci despre una permanentă. Românii aleg să rămână în Occident și își iau și familiile cu ei.

70% dintre români au rude în străinătate, față de 51,8% cât se înregistrau în vara lui 2013, arată cel mai recent sondaj INSCOP. Așadar, în zece ani avem o creștere cu puțin peste 17 procente. Sociologul Mircea Kivu explică faptul că vorbim despre un fenomen cumulativ.

„Cei care aveau rude în străinătate acum 10 ani le au și acum, dar au apărut, în plus, cei ale căror rude au plecat și ele între timp“. Care este motivul migrației ne explică sociologul Alfred Bulai. „Există o zonă în care includem Bucureștiul și alte câteva orașe mari cu un standard de viață mai ridicat. Există însă și o România foarte săracă. Principalul motiv pentru care românii din acele zone pleacă la muncă în afară sunt banii.“

Pe de altă parte, după 15 ani de UE, oamenilor le este mult mai ușor să-și caute și să-și găsească un job.

Oportunitățile de lucru sunt mult mai mari. Să nu uităm că există meserii care se vor căuta întotdeauna: zidar, electrician, zugrav, instalator etc. Sunt meserii care în străinătate se plătesc bine sau chiar foarte bine. Este normal ca oamenii să plece“, a declarat sociologul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: