20 decembrie – Ziua internaţională a solidarităţii umane

Sursa foto: Unsplash

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), la 22 decembrie 2005, a identificat, prin rezoluţia 60/209, solidaritatea drept una dintre valorile fundamentale şi universale care ar trebui să stea la baza relaţiilor dintre popoare în secolul XXI şi, în acest sens, a decis să proclame data de 20 decembrie a fiecărui an Ziua internaţională a solidarităţii umane.

Solidaritatea este identificată în Declaraţia Mileniului ca una dintre valorile fundamentale ale relaţiilor internaţionale în secolul XXI, în care cei care suferă sau beneficiază cel mai puţin merită ajutorul celor care beneficiază cel mai mult. În consecinţă, în contextul globalizării şi al provocării inegalităţii în creştere, consolidarea solidarităţii internaţionale este indispensabilă, potrivit ONU.

Ca urmare, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat Ziua internaţională a solidarităţii umane, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate şi a spiritului de participare sunt importante pentru combaterea sărăciei.

Prin iniţiativa proclamării Zilei internaţionale a solidarităţii umane, precum şi prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind esenţial în lupta împotriva sărăciei şi în implicarea majoră a tuturor părţilor interesate, arată ONU.

Fondul mondial de solidaritate a fost iniţiat prin Rezoluţia 57/265 a Adunării Generale a ONU, la 20 decembrie 2002, şi, în februarie 2003, a fost instituit ca un fond fiduciar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Obiectivul său este eradicarea sărăciei şi promovarea dezvoltării umane şi sociale în ţările în curs de dezvoltare, în special în rândul celor mai sărace segmente ale populaţiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: