Porcul „de țară“, o raritate și la sate. De ce au ajuns gospodarii să cumpere carnea de la supermarket

porci
Sursa foto: Depeche veterinaire

Cei mai mulți români vor avea în meniul de sărbători carne de porc adusă din străinătate sau din marile combinate autohtone. Chiar și cei de la țară preferă să cumpere carne de la măcelărie sau din supermarket, în loc să mai crească porci ca pe vremuri.

Vasile Marin face parte din generația de gospodari care nu concepeau să-i prindă sărbătorile de iarnă fără porci în grajduri. Buzoianul de 65 de ani, localnic al comunei Vadu Pașii, își amintește că pe vremuri nu era gospodărie din care să nu se audă guițat, înainte de Crăciun.

De atunci, spune domnul Vasile, au dispărut aproape toți porcii din curțile vecinilor săi.

„Nu prea mai are niciunul pe aci. În toată comuna Vadu Pașii, dacă e să cauți, cred că sunt cinci, șase care au avut porci. Erau și alte timpuri. Acum, cu cerealele astea, mulți au dat pământurile la ăștia cu tractoarele și s-au descurajat, nu mai vor să crească. Mulți își fac griji că nu au ce să le dea de mâncare”, spune Vasile Marin, localnic din Vadu Pașii.

Nea Vasile se numără printre gospodarii, din ce în ce mai mulți, care au renunțat să mai crească porci. Cauzele ar fi multe, spune localnicul din Vadu Pașii. Ar fi neputința bătrânilor, comoditatea celor mai tineri, costurile foarte mari de creștere, dar și alternativa mult mai convenabilă a cumpărării cărnii din magazin.

„Mulți iau carne de la măcelărie. de la supermarket, să aibă acolo cât să treacă Crăciunul, să poată să facă și el o sarma, un cârnat, o friptură. Porcii ăștia sunt însă crescuți mai mult forțat și nu au gustul ca ăla de la țară. Când mâncai o sarma, ceva, un cârnat, se simțea”, ne spune localnicul din Vadu Pașii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: