Planul companiei de apărare de stat Romarm, controlată de Ministerul Economiei, de construire a unei fabrici noi de armament ușor de infanterie, prin transfer de tehnologie de la producătorul italian de profil Beretta, cu care există memorandum de înțelegere în acest sens semnat încă din urmă cu peste 4 ani, s-a dovedit a fi nefezabil, astfel că se va realiza doar transferul de tehnologie de la italieni către o fabrică existentă, cu termen de finalizare la jumătatea anului 2025, prelungit cu 1 an și jumătate față de cel în vigoare în momentul de față.
În 2020, Romarm a câștigat o licitație pentru livrarea a 25.000 de pistoale Beretta, în valoare de circa 10 milioane euro, către Ministerul Afacerilor Interne. În urma adjudecării acelui contract, conform legislației în vigoare, Romarm a căpătat obligația să realizeze și un contract de offset, cu investiții de 80% din valoarea achiziției publice într-o capacitate de producție în România.
″Conform Acordurilor de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) și Compania Națională Romarm SA, adiționate, obligațiile de compensare trebuie îndeplinite până la data de 29.12.2023. (…) Înființarea unei noi Fabrici de Armament Ușor de Infanterie nu s-a demonstrat a fi o soluție fiabilă, inclusiv din perspectiva duratei de implementare, sens în care Compania Națională Romarm SA a identificat alte soluții pentru realizarea transferurilor de tehnologie, aflate în desfășurare″, se arată acum într-un document.
În locul construirii unei fabrici noi, s-a ales soluția efectuării de transferuri de tehnologii și licențe Beretta în infrastructura industrială a Uzinei Mecanice Cugir, filială a Romarm.
Astfel, în vedere reducerii potențialelor efecte negative asupra companiei privind derularea transferurilor de tehnologii și licențe, Romarm și filiala sa de la Cugir au încheiat un acord de cooperare industrială pentru realizarea în facilitățile industriale ale Uzinei Mecanice a transferurilor ce trebuie efectuate de Beretta, întocmind și un plan de activități cu privire la transferuri (Statement Of Work – SOW).
″În plus, CN Romarm SA a purtat corespondență cu Beretta, care însă a comunicat faptul că livrarea transferurilor de tehnologii și licențe până în termenul reglementat prin HG nr. 1425/2022 din 29 decembrie 2022 (adică finalul lui 2023 – n.r.) a devenit nefezabilă și imposibil de realizat din punct de vedere tehnic și operațional, deși a pregătit pentru livrare documentația tehnică și echipamentele ce fac obiectul transferurilor de tehnologii, livrările acestora și prestarea serviciilor aferente putând fi realizate pe parcursul a minim 5 luni″, se mai afirmă în document.
Din analiza OCATS, instituția publică cu competențe exclusive în domeniu, a rezultat faptul că la baza întârzierilor înregistrate în derularea transferului de tehnologie au stat motive obiective, care justifică extinderea duratei de implementare a acestuia până la data de 29 iunie 2025.
În iunie 2019, statul român a semnat un memorandum cu compania italiană Beretta Holding în baza căruia Uzina Mecanică Plopeni, de asemenea filială a Romarm, urma să înceapă să producă arme de asalt Beretta.
Ulterior, în decembrie 2020, ministrul Economiei de atunci, Virgil Popescu, anunța că societatea de stat Romarm va construi o fabrică de pistoale Beretta în comuna Șimian din Mehedinți. Județul este fieful electoral al lui Popescu, familia sa deținând și o benzinărie la Șimian.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News