Neputința sistemului nenorocește vieți. De ce sunt plimbați pacienții între spitale

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În România se moare cu zile, atrage atenția un raport privind starea sănătății în Uniunea Europeană. Documentul explică și de ce se întâmplă asta: țara noastră, comparativ cu celelalte state europene, alocă pentru sănătate cei mai puțini bani. Iar toate acestea au fost confirmate recent de cazul unei femei din Ploiești care a rămas paralizată pentru că aproape două zile a fost plimbată între spitale.

Povestea șocantă a pacientei din Ploiești, care a suferit un accident vascular cerebral și a fost plimbată aproape două zile între mai multe spitale, scoate la iveală fața hâdă a unui sistem sanitar putred, care excelează în neglijență, incompetență și nepăsare. Este vorba despre o pacientă de 75 de ani care a fost adusă de ambulanță la Spitalul Județean Ploiești. Însă, pentru că în spital, la momentul respectiv, nu se afla nici un medic neurolog, femeia a fost transportată la Târgoviște.

Pe drum s-au pierdut ore prețioase. De aici, după ce a fost consultată de un specialist, a fost trimisă înapoi la Ploiești. După încă 24 de ore de așteptare în camera de gardă, pacienta a fost urcată din nou în ambulanță și transportată la București. Unde a intrat direct în operație, însă prea târziu. Medicii au salvat-o, însă femeia a rămas cu sechele pe viață.

Despre cazul pacientei din Ploiești și „vinovații fără vină”

Cine este de vină? Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a declarat pentru „Adevărul” că aici vorbim despre un caz clar de neglijență în serviciu, dar și despre zădărnicirea șanselor la viață și sănătate ale pacientului.

„Este vorba despre nerespectarea Programului Național pentru Accidentele Vasculare. Practic, nu s-a respectat protocolul. În acest program sunt înscrise spitalele cele care au competența să rezolve astfel de cazuri. Dacă un spital și-a pierdut, între timp, competența, trebuie să anunțe întreg sistemul, inclusiv pe coordonatorul programului la nivel național și regional, dar și sistemul de ambulanță și să spună: Vă rog, nu mai aduceți pacienți cu AVC la noi pentru că nu avem medici. De ce? Pentru că noi am fost niște neglijenți și nu am atras personal. Eu l-aș da afară imediat pe acest manager de spital și l-aș acuza de neglijență în serviciu pentru că a zădărnicit șansele acestei paciente la viață și la sănătate. El trebuia să anunțe imediat. Dacă făcea acest anunț, ambulanța nu se mai ducea cu pacienta acolo. S-ar fi dus în altă parte, s-ar fi economisit timp iar femeia ar fi avut șanse reale de recuperare”, a precizat Vasile Barbu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: