România are un potenţial uriaş pe resursa reprezentantă de magneziu şi de aceea trebuie să ne uităm cum putem adresa o nevoie uriaşă pe care o are UE, unde se consumă anual 200.000 de tone de magneziu metalic importat.
„Proiectul nostru este despre magneziu. Aici România are un potenţial uriaş, iar magneziul este clasificat drept a doua sau a treia cea mai importantă materie primă critică la nivelul UE. Deci doar din punctul acesta de vedere putem să ne uităm într-o direcţie, aşa cum încercăm să dezvoltăm noi, şi putem să adresăm o nevoie uriaşă pe care o are UE . Anual UE consumă 200.000 tone de magneziu metalic pe care îl importă, 93% din acest magneziu este importat din China”, a spus Alexandru Roşu, CEO Verde Magnesium, o companie deţinută de către grupul de investiţii american Amerocap.
El a explicat că firma pe care o reprezintă a încercat iniţial să achiziţioneze din insolvenţă fosta companie, care în anii 2010-2015, a încercat să dezvolte acest proiect.
„După ce această companie şi-a pierdut licenţa, am aplicat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru a relua practic lucrările de explorare şi de a le finaliza conform standardelor internaţionale şi conform scopului nostru economic, care este producţia de magneziu metalic, astfel încât să putem să obţinem certificările internaţionale şi naţionale necesare care să sprijine demararea producţiei de magneziu metalică în România”.
Acest proiect pleacă de la rezervele existente în judeţul Bihor, în zona comunei Budureasa, urmând ca partea de procesare să se efectueze fie într-o zonă adiacentă minei, fie undeva în centrul României, unde a fost stabilit deja un memorandum cu o companie românească pentru o eventuală amplasare a facilităţii de producţie a magneziului pe actualele capacităţi pe care le deţin, a mai subliniat el.
„Deocamdată nu am cumpărat nimic. Noi în momentul de faţă suntem într-o procedură legală de aplicaţie la Agenţia Naţională de Resurse Minerale a României, un proces public de licitaţie în care practic până pe data de 17 ianuarie vom veni şi vom depune oferta noastră tehnico-comercială pentru explorarea şi într-o etapă ulterioară pentru exploatare acelui zăcământ”. Compania a încercat să cumpere firma ce deţinea licenţa minieră de exploatare Geoaset Srl, aflată în insolvenţă.„În primul rând, în cadrul procedurii oficiale pe care am avut-o de achiziţie, noi am făcut un dilligence complet asupra companiei şi activelor lor. În al doilea rând, în cursul anului 2021, am solicitat şi am obţinut de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale un permis de prospecţiune într-o zonă adiacentă perimetrului principal vizat, astfel încât am avut posibilitatea să intrăm în geologia zonei şi să analizăm minereul principal pe care noi îl ţintim acolo. Şi cu acel minereu am putut să facem nişte teste de laborator şi teste pilot în China şi SUA”.
România poate să devină un hub al acestei industrii în Europa şi să fie chiar numărul unu într-un domeniu industrial în Europa .
„Până acuma vorbim practic de un proces de cercetare, de un proces de demonstrare a fezabilităţii economice şi tehnice a implementării acestui proiect în România şi iarăşi nu vorbim doar de România, vorbim de întreaga Europă, pentru că în Europa la ora actuală nu se produce magneziu metalic”.
El a mai subliniat că avemo resursă care are un potenţial ridicat. Dar acest potenţial trebuie confirmat prin aceste lucrări de explorare din cadrul acestei licitaţii la care noi participăm acum, a spus el.
Valoarea de investiţie a proiectului, pentru a ajunge la o capacitate de 90.000 tone de magneziu metalic pe an, este de de 1,5 mld dolari pe an, a mai adăugat el.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News