UPDATE 15:34
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după votul din Parlament pe legea pensiilor speciale şi pe interzicerea cumulului pensie-salariu, că jalonul cu pensiile speciale astăzi a trecut prin Parlamentul României şi cu certitudine se va găsi cineva să atace această lege la CCR, astfel că vor vedea decizia şi vor avea o sesiune extraordinară. El a mai spus că între 10 şi 14 vor veni şi reprezentanţii Comisiei, pentru a închide anumite aspecte în ţinte şi jaloane şi s-a arătat convins că vor depune cererea de plată numărul trei din PNRR, până la 1 septembrie.
”În primul rând, jalonul cu pensiile speciale astăzi a trecut prin Parlamentul României, cu certitudine se va găsi cineva să atace această lege la CCR, vom vedea decizia, dacă este nevoie şi Curtea găseşte anumite elemente de neconstituţionalitate sunt ferm convins, deja am discutat cu colegii mei, vom avea o sesiune extraordinară astfel încât în aceste luni, cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite”, a spus Ciolacu.
Premierul a arătat că cererea trei de plată este în acest moment într-o întârziere, în schimb au recuperate foarte mult în aceste zile.
”În viitoarea perioadă, între 10 şi 14 vor veni şi reprezentanţii Comisiei, pentru a închide anumite aspecte în ţinte şi jaloane şi sunt convins că împreună cu colegii mei vom depune cererea numărul trei din PNRR, până la 1 septembrie. Mai mult, ea este legată şi de introducerea RepowerEu şi de scoaterea celor 2,1 miliarde din granturi, după cum bine ştiţi, din suma totală”, a mai subliniat el.
UPDATE 13:19
Camera Deputaţilor a adoptat luni proiectul, dar actul normativ s-a întors la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Dezbaterea a fost marcată de reproșuri din partea opoziției în privința acestei legi. Cele mai multe au fost legate de modificările aduse proiectului, pe motiv că pensiile speciale nu sunt, de fapt, desființate.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus după votul din plen că „Parlamentul României a adoptat reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung”. „Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.
Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”, a spus Ciucă.
UPDATE 12:43
Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru că fusese modificat semnificativ în Camera Deputaţilor şi s-a dorit, astfel, să se evite un posibil atac la CCR.
Preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD), a declarat despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale.
„Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Rotaru.
El a precizat că Senatul a adoptat proiectul în luna martie, iar Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în iunie 2023.
„În vederea respectării principiului bicameralismului (..), întrucât Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existenţa unor deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată şi să se pronunţe asupra textelor noi introduse”, a mai spus preşedintele comisiei de muncă.
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii USR.
„Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială. Nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.
Senatorul Radu Oprea, ministru al Economiei, a dedlcarat în plen că „ipocrizia USR nu are limite”.
„Vă aduc aminte că aţi avut Ministerul Justiţiei, nu aţi făcut nimic, nu aţi mişcat un deget, chiar nu vă este ruşine? Aşa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetăţenilor, pentru că inegalităţile întotdeauna sunt cele care stârnesc aceatsă revoltă”, a spus Oprea, precizând că proiectul este discutat cu Comisia Europeană şi toate procedurile au fost acceptate iar prin adoptare, proiectul va face ca toţi banii din PNRR să ajungă în bugetul României.
Claudiu Tîrziu (AUR) a spus la rândul lui că prin această lege nu se rezolvă de fapt nimic.
„Nu se trece pe contributivitate, nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale, se mai reduc nişte lucruri pe ici pe colo”, a spus senatorul AUR.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Propunerea legislativă vizează pensiile speciale şi a fost nevoie să se întoarcă la Senat, deoarece „amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic”, faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul.
UPDATE 12:39
Ministurl Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, după adoptarea legii pensiilor speciale în Senat, că vor vedea cine şi în ce măsură va decide să formuleze sesizări la CCR şi lasă dreptul Curţii să se pronunţe pe lege. Nu rezonez cu ideea de protest, justiţia este un serviciu public, a mai spus Gorghiu despre protestele din justiţie, anunţate în urma reformei pensiilor speciale.
„În Senat se votează legea pensiilor de serviciu, în timp ce eu sunt aici, ăsta este, cred eu, un mesaj important pe care îl dau sistemului judiciar: că îmi doresc să menţinem punţile de comunicare, că îmi doresc un dialog consolidat şi că îmi doresc să găsim soluţii pentru fiecare problemă”, a spus ministrul Justiţiei, la sediul CSM.
Alina Gorghiu a arătat că nu vrea să facă vreo predicţie privind atacarea legii la CCR.
„Vom vedea cine şi în ce măsură va decide să formuleze sesizări la Curtea Constituţională şi las dreptul Curţii Constituţionale, aşa cum e firesc, să se pronunţe, nu-mi permit să avansez vreo predicţie”, a arătat ea.
Despre protestele anunţate în justiţie, Alina Gorghiu a afirmat că nu rezonează cu ideea de protest.
„Eu le-am spus tuturor cu care m-am auzit că nu rezonez cu ideea de protest. Justiţia este un serviciu public, justiţia trebuie să servească cetăţeanul, iar toate problemele cred că se pot discuta prin dialog”, a afirmat ministrul Justiţiei.
UPDATE 11:48
Proiectul desființării pensiilor speciale a fost votat și a trecut de Senat, miercuri. Proiectul de lege va ajunge la vot în Camera Deputaților.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat miercuri dimineață, din fața sediului CSM, că votul în Senat pe legea pensiilor speciale va începe la ora 10:00. De asemenea, Gorghiu a transmis că nu este de acord cu protestul din magistratură, deoarece „Justiția este un serviciu public”.
„Este ziua în care în Senat se votează legea pensiilor de serviciu în timp ce eu sunt aici. Este un mesaj important pe care îl dau sistemului judiciar, îmi doresc să menținem punțile de comunicare, îmi doresc un dialog consolidat și îmi doresc să găsim soluții pentru fiecare problemă. Știu nivelul de disconfort din sistem, știu nivelul de disconfort generat de suspendarea activității în instanțe, în parchete, față de justițiabili. Am primit sute de mesaje legat de acest lucru. Dar trebuie să găsim prin dialog soluții. Voi discuta cu colegii din CSM astăzi, la această primă ședință”, a declarat ministrul Justiției.
„Legea pensiilor de serviciu este la vot final. Am trecut de etapa dezbaterilor, de etapa amendamentelor. Așteptăm să vedem votul, în opinia mea votul va fi în favoarea acestei reforme, vom vedea cine și în ce măsură va decide să formuleze sesizări la CCR și las dreptul Curții să se pronunțe, nu îmi permit să avansez vreo predicție”, a mai transmis Gorghiu, care a afirmat că nu este de acord cu protestul din magistratură:
„Eu le-am spus tuturor că nu rezonez cu ideea de protest, Justitia este un serviciu public, trebuie să servească cetățeanul, iar toate problemele se pot discuta prin dialog. Reforma pensiilor de serviciu și a pensiilor speciale era obligatorie. Votul cred că este la ora 10.00 în Senatul României”, a conchis ministrul Justiției.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News