Piedone ar putea candida la Primăria Capitalei. Sociologul Ionaș: Mă aștept la prezență extrem de scăzută la alegeri

CRISTIAN POPESCU PIEDONE. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Invitat la Puterea Știrilor, sociologul Vladimir Ionaș, directorul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a vorbit despre așteptările pe care le au bucureștenii în 2024 de la noul primar al Capitalei. Ionaș a precizat, de asemenea, că la alegerile pentru Primăria Capitalei am putea avea un candidat surpriză, cu mari șanse să destabilizeze lupta dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea: Cristian Popescu Piedone, actualul edil al Sectorului 5.

„Cred că nici bucureștenii nu știu exact ce așteptări au de la viitorul primar al Capitalei, pentru că până acum, de fiecare dată, așteptările pe care bucureștenii le aveau poate s-au suprapus cu multe dintre promisiuni, dar nu și cu ceea ce s-a livrat. Dezamăgirea este destul de mare în București. Eu mă aștept ca la anul, atât la alegerile locale, cât și la celelalte tipuri de alegeri pe care le avem, să avem o prezență extrem de scăzută. Astăzi, dacă vorbim de alegerile locale, semnul mare de întrebare este asupra candidaților.

Cine vor fi ceilalți candidați. Ok, din partea PSD va fi doamna Firea, dar este un mare semn de întrebare legat de ceea ce va face domnul Piedone, pentru că există inclusiv acest scenariu, că dl. Piedone ar putea candida la alegerile locale pentru Primăria Capitalei. Atunci ar încurca modul în care arată astăzi intenția de vot. Dacă PNL îl va susține pe dl. Nicușor Dan sau o va susține pe dna. Firea, sau va avea propriu candidat, e destul de greu astăzi să faci o estimare exact legată de ce se va întâmpla. Astăzi, așa cum știm noi candidații, și cum arată astăzi clasa politică, doamna Firea pleacă cu prima șansă, dar măsurată fiind doar Firea vs Nicușor Dan. Nu știm nimic despre ceilalți candidați. Piedone ar încurca foarte mult tabloul”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, la Puterea Știrilor.

Piedone şi-a reluat mandatul de primar

Cristian Popescu Piedone şi-a reluat marţi mandatul de primar, după ce a fost eliberat din închisoare, el declarând că în Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetăţeanului

„Nu am stat degeaba zilele acestea, bineînţeles că nu m-am abţinut şi am trecut prin sector. Vom ţine foarte mult legătura, uşile noastre sunt deschise pentru toată lumea. În Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetăţeanului. Noi lucrăm pentru cetăţeni şi pentru români”, a spus edilul Sectorului 5.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce fusese condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, magistraţii admiţând recursul în casaţie, iar fostul edil urmează să fie pus în libertate. Faptele care i s-au imputat au avut loc în perioada în care era primar al Sectorului 4. Prefectura Capitalei a anunţat că Cristian Popescu Piedone îşi va putea relua funcţia de primar al Sectorului 5, câştigată în 2020.

Cum ar putea arăta confruntarea pentru Primăria Capitalei

Alegerile din 2024 vor aduce o nouă confruntare pentru controlul Primăriei București. Deocamdată nu știm ce formă va lua această competiție, însă putem spune că există trei scenarii mari.

Scenariul alianței PSD – PNL

Primul scenariu este cel al unei alianțe PSD – PNL. Acest lucru este de așteptat, de vreme ce PSD și PNL formează o alianță și la nivel central. Formarea unei alianțe PSD – PNL la primăria Capitalei ar fi prin urmare doar o prelungire a actualei înțelegeri. În acest scenariu cele două partide ar propune un candidat comun care ar deveni automat favorit în aceste alegeri. Având sprijinul PSD și PNL, candidatul respectiv nu ar trebui să aibă mari probleme în a-și adjudeca victoria împotriva oricărui alt contra-candidat. Totuși, întrebarea care se pune în acest caz e cine va fi acest candidat? Orice persoană care vine din PNL sau din PSD ar fi problematică. În cazul în care ar proveni din rândurile unui partid, respectivul partid ar putea capitaliza electoral.

Ținând cont că atât PSD cât și PNL se privesc cu mare atenție, în ciuda alianței, este greu de crezut că vreun partid ar tolera drept candiat comun un personaj venit din rândurile celuilalt partid. Prin urmare, deși o alianță PSD – PNL pentru Primăria București ar putea fi plauzibilă, există și motive serioase pentru ca această alianță să nu aibă loc.

Scenariul dreptei unite

Un alt scenariu ar fi cel al unui candidat comun, dar pe partea dreaptă a eșichierului politic. În acest caz, scenariul din 2024 ar semăna izbitor cu cel din 2020. PNL ar trebui să găsească un candidat pe care să îl prezinte și altor partide, precum PMP, drept variantă comună. Ținând cont că PNL ar fi partenerul senior din această ipotetică alianță de dreaptă, nu este exclus ca respectivul candidat să vină din rândurile partidului. Unul dintre potențialii competitori ar fi actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja. La nivel local, Burduja și-a construit notorietatea ca lider al PNL Sector 1, fiind unul dintre marii critici ai edilului USR, Clotilde Armand. Un alt posibil candidat al dreptei unite ar fi chiar actualul primar Nicușor Dan. Totuși, actualul edil nu mai este în grațiile PNL, așa că varianta aceasta ar fi una incertă. În fine un alt posibil candidat ar fi Rareș Bogdan. Acesta a fost unul dintre principalii critici ai lui Nicușor Dan pe perioada mandatului său.

Marea provocare în acest scenariu ar fi unificarea dreptei în jurul PNL, o misiune care pare mult mai dificilă față de anul 2020. Un impediment ar fi USR, care nu mai pare dispus să colaboreze cu liberalii după tensiunile care au izbucnit între cele două partide în timpul scurtei guvernări dintre 2020 și 2021. Totodată și USR încearcă să contruiască un pol de dreapta, ceea ce înseamnă că ar exista o competiție între PNL și USR privind leadershipul acestui pol.

Scenariul candidaților separați

Al treilea și ultimul scenariu este cel al candidaților separați. Marele avantajat în acest scenariu pare a fi PSD care o are pregătită pe Gabriela Firea. Fostul edil a fost aproape de victorie și în 2020, atunci când Nicușor Dan a fost susținut de PNL și USR. În lipsa unei drepte unite și pe fondul mandatului slab făcut de Nicușor Dan, Firea ar pleca cu prima șansă. Din lista posibililor candidați PNL rămân în linii mari cele trei variante: Sebastian Burduja, Nicușor Dan sau Rareș Bogdan. Marea bătălie s-ar da între PNL și PSD.

DETALII AICI: ANALIZĂ Confruntarea pentru Primăria București. Ce candidați se profilează la orizont și care sunt principalele scenarii

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: