Cele trei condiții ale premierului Benjamin Netanyahu pentru pace în Gaza

Sursa foto: Twitter
Sursă foto: X

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat trei condiții prealabile pentru negocieri de pace în Fâșia Gaza și nu menționează ostaticii sau soluția celor două state, în schimb a reafirmat opoziția sa față de rolul Autorității Palestiniene în conducerea enclavei după război.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că, înainte de a exista pace între Israel și palestinieni, „Hamas trebuie să fie distrus, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată“.

Distrugerea Hamas

În ceea ce privește prima condiție pentru pace, Netanyahu a scris că „SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și multe alte țări susțin intenția Israelului de a desființa grupul terorist. Pentru a atinge acest obiectiv, capacitățile sale militare trebuie să fie dezmembrate, iar dominația sa politică asupra Gaza trebuie să ia sfârșit. Netanyahu a susținut că comunitatea internațională ar trebui să dea vina pe Hamas pentru pierderile masive de vieți omenești civile din actualul război, din cauza folosirii de către gruparea teroristă palestiniană a populației și a unităților sanitare din Gaza ca scuturi umane.”

„Israelul face tot posibilul pentru a minimiza victimele civile”, a scris el.

Demilitarizarea Gaza

În al doilea rând, Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să se asigure, de asemenea, că Gaza „nu va mai fi niciodată folosită ca bază de atac“.

„Printre altele, acest lucru va necesita stabilirea unei zone de securitate temporare în perimetrul Gaza și a unui mecanism de inspecție la granița dintre Gaza și Egipt care să răspundă nevoilor de securitate ale Israelului și să prevină contrabanda de arme în teritoriu“, a declarat Netanyahu.

Deradicalizarea palestinienilor

Prezentând cea de-a treia condiție prealabilă pentru pace, premierul a scris că „școlile palestiniene trebuie să îi învețe pe copii să prețuiască viața mai degrabă decât moartea, iar imamii trebuie să înceteze să mai predice pentru uciderea evreilor“.

„Societatea civilă palestiniană trebuie să fie transformată astfel încât oamenii săi să sprijine lupta împotriva terorismului, în loc să îl finanțeze“, a susținut el.

„Acest lucru va necesita probabil o conducere curajoasă și morală“, a spus Netanyahu, atacându-l pe președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, care „nu se poate hotărî nici măcar să condamne atrocitățile din 7 octombrie“.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: