Guvernul a împrumutat anul acesta 1,64 miliarde de euro prin plasamente private, împrumuturi luate pe piețele externe mai discret de la bănci și investitori mari, conform datelor Profit.ro. Suma este, probabil, una record, la fel și numărul de împrumuturi, 13. Sumele luate părin astfel de plasamente sunt, după cum se vede din tabelul de mai jos, mai mici, însă frecvența cu care Ministerul Finanțelor a recurs în 2023 la acest instrument de finanțare, a dus totalul la nivelul unuia dintre împrumuturile prin emisiune de eurobonduri pe piețele externe.
Împrumuturile din plasamente private au fost în principal în euro, 9 împrumuturi cu un total de 1,26 miliarde de euro, în timp ce în dolari, 4 plasamente private au adus Guvernului alte 425 milioane dolari (388,1 milioane de euro).
Plasamentele private (PP) sunt împrumuturi contractate de către Ministerul Finanțelor prin vânzarea de obligațiuni în valută în urma interesului manifestat de investitori mari de pe piața externă. Sumele sunt de obicei mici, în jurul a 100-200 de milioane de dolari sau euro pentru un PP, față de emisiunile de eurobonduri, unde sumele atrase sunt de ordinul miliardelor de euro, dar și dobânzile sunt ceva mai bune, întrucât PP au loc la cererea investitorilor și nu a statului (cum este cazul emisiunilor mari).
Pe lângă plasamentele private, Ministerul Finanțelor se împrumută prin emisiuni de obligațiuni în lei și valută de pe piața internă, de la investitori mari și populație (programele Tezaur și Fidelis), precum și în valută de pe piața externă (de la investitori mari) prin emisiuni de obligațiuni și plasamente private. De asemenea, se adaugă împrumuturile de la instituții internaționale și împrumuturile contractate în cadrul PNRR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News