Culturi rezistente la secetă ce prezintă interes pentru sectorul apicol

Foto: Magasine Avantages

Despre consecințele schimbărilor climatice asupra coloniilor de albine se discută atât la nivel național cât și european, în sectorul apicol. După ce în ultimii ani, apicultorii și-au manifestat revolta la adresa factorilor de decizie în ceea ce privește derogările la pesticidele care afectează, pe termen lung, coloniile de albine (ex. glifosatul), aceștia sunt conștienți că principala problemă rămâne, totuși, dereglarea climei.

Sectorul apicol nu este ferit de schimbările climatice care îl afectează de două ori: atât prin consecințele directe asupra albinei și asupra managementului apiculturii, cât și prin consecințele indirecte asupra mediului de care depind albinele.

Consecințele directe ale schimbărilor climatice asupra albinelor și asupra managementului apiculturii

Căldura extremă pe care o vom experimenta în următorii ani este dăunătoare coloniilor de albine. Inițial, apa atât de esențială pentru albine, nu va mai fi disponibilă la fel de mult. Ne putem imagina că vor fi din ce în ce mai multe popasuri ale albinelor, din cauza lipsei de apă, consecință directă a căldurii extreme.

În al doilea rând, este cu totul posibil ca o astfel de căldură să reducă fertilitatea coloniei și chiar să o facă sterilă. Temperaturile excesiv de ridicate distrugând spermatozoizii conținuți în spermateca mătcii. Aceasta este de fapt ceea ce unii apicultori au putut observa în acest an. După căldură intensă, matca a depus un singur pui de mascul (dar organizat ca puiet muncitor) pe toate ramele cuibului obișnuit!

În cele din urmă, chiar munca apicultorului s-ar putea dovedi a fi mult mai restrictivă dacă va trebui să lucreze la căldură puternică, precum cea prezisă de oamenii de știință.

Consecințele indirecte ale schimbărilor climatice asupra mediului de care depind albinele

Condițiile climatice, cum ar fi seceta și temperaturile ridicate, vor avea, de asemenea, un impact asupra plantelor, inclusiv plantelor melifere. Impactul poate fi o schimbare fenologică (care poate fi deja observată pentru anumite plante melifere), o modificare a secrețiilor de polen și nectar sau chiar o amenințare pentru supraviețuirea plantei în absența sau insuficiența apei.  Cunoscând previziunile de secetă anunțate pentru anii următori, putem să ne imaginăm cu ușurință că rezervele de apă în perioadele de secetă vor fi puse, de preferință, la dispoziție culturilor agricole și nu vor fi folosite pentru a asigura supraviețuirea plantelor necultivate.

Cu toate acestea, albinele sunt strâns legate de aceste plante..

În ceea ce privește modificările secrețiilor de nectar și polen ale plantelor, ne putem imagina în primul rând că aproape nu va mai exista nectar în perioadele de secetă sau val de căldură mare. Apoi, condițiile prea blânde de la sfârșitul sezonului permit secreții neobișnuite de nectar. Cu toate acestea, aceste secreții prea târzii de nectar stimulează colonia să se înmulțească, în timp ce albinele de iarnă ar trebui să se păstreze pentru a relua reproducerea în primăvara viitoare. Acest lucru poate dăuna coloniei de albine.

Viitoarele culturi de interes pentru sectorul apicol

Sectorul agricol, conștient de schimbările care au loc, se întreabă de așa-numitele culturi inovatoare, capabile să se dezvolte în condițiile prevăzute de schimbările climatice. Unele dintre aceste culturi sunt melifere, de exemplu: hrișcă, fasole, floarea soarelui, muștar, și chiar mazăre.

Dintre aceste culturi, culturile proteaginoase ( care au o cantitatea semnificativa de proteine) sunt mai avantajate în măsura în care politicile europene împing spre producția locală de proteine.

Adaptări ale sectorului apicol la schimbările climatice

Adaptările sectorului apicol la schimbările climatice pot fi împărțite în 2 tipuri de acțiuni.

  • Pe de o parte, trebuie mai întâi să reducem emisiile de gaze cu efect de seră pentru a evita cele mai catastrofale scenarii de încălzire globală. Toate toate sectoarele sunt (la scara lor) responsabile de încălzirea globală prin emisiile pe care le produc. Din momentul în care un sector folosește combustibili fosili, în realitate folosește carbonul subteran pe care îl emite în atmosferă. Prin urmare, sectorul apicol nu face excepție.

 

  • Pe de altă parte, trebuie să ne adaptăm la condițiile viitoare din punct de vedere tehnic. Trebuie să fim conștienți de întârzierile înfloririi, să fim atenți la potențiale migrații sau dispariții ale speciilor de plante sau chiar ale speciilor invazive… Observarea acestor tulburări îi permite apicultorului să le depășească oferind albinelor sale ceea ce au nevoie: polen, nectar, protecție împotriva speciilor invazive etc. Apoi, va trebui, de asemenea, să se adapteze practicile, astfel încât albinele să nu fie prea afectate de căldura mare. De exemplu, nu mai este recomandat să fie instalați stupi în zonele însorite sau pe acoperișuri ci mai mult în zonele umbrite. De asemenea, vopsirea în alb a acoperișurilor stupilor ar reduce temperatura acoperișului cu 4°C conform anumitor studii. De asemenea, să se izoleze stupii corespunzător, atât vara, cât și iarna.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: