„Puteţi să nu aveţi dubii, mă voi odihni pentru toată Moldova”. Cum a devenit Maia Sandu ţinta campaniei de denigrare

Sursă foto: Facebook/Maia Sandu

Preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, susţine că atât ea, cât şi conducerea ţării a devenit ţinta unei campanii de denigrare, menite să inducă panică în rândul cetăţenilor şi să le zdruncine încrederea. Şefa statului îndeamnă cetăţenii să analizeze cu atenţie ştirile şi informaţiile răspândite în spaţiul online. Reacţia vine după ce în mediul virtual au început să circule din nou imagini trucate care vor să inducă ideea că este Maia Sandu cea care vorbeşte.

„Atacurile asupra democraţiei nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună şi slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituţiilor. Imagini video trucate, dezinformare, ştiri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine şi să facă din Moldova o ţintă slabă pentru influenţă externă, o ţară care să nu poată să-şi decidă liber soarta”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

„În sate, oamenii îmi zic că ultima minciună este că eu aş interzice culesul măceşului. Ar fi o glumă, dacă n-am şti că în spatele acestor minciuni stă un interes meschin, un interes potrivnic tuturor cetăţenilor noştri. La aşa nivel ridicol au ajuns cei care vor să slăbească Moldova”, spune Maia Sandu într-o aluzie la Rusia şi interpuşii ei.

Preşedinta R. Moldova avertizează că minciunile vor continua şi vor lua proporţii tot mai mari.

„Vă îndemn să analizaţi cu atenţie ce citiţi, să nu vă lăsaţi prinşi în capcana propagandei, să aveţi încredere în Moldova, căci doar aşa, împreună, vom reuşi să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toţii”, îşi sfătuieşte Maia Sandu concetăţenii.

Potrivit NewsMaker, în spaţiul online a apărut un nou video în care şefa statului ar adresa un mesaj populaţiei.

Un deepfake cu Maia Sandu apăruse deja luna trecută, înainte de alegerile locale, în care şefa statului îşi anunţa demisia şi îndemna populaţia să voteze candidaţii partidului prorus.

De această dată, preşedinta – care este imitată de o actriţă – ar felicita cetăţenii R. Moldova cu prilejul Anului Nou şi i-ar îndemna să o voteze din nou la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Persoana din video le doreşte cetăţenilor „să lucreze productiv în noul an. Iar vacanţa mi-o dau mie”.

Totodată, locuitorilor ţării li se spune să nu aştepte promisiuni pentru noul an.

„Eu nu pentru aceasta am venit aici”, adaugă persoana care susține c-ar fi preşedinta ţării.

Înregistrarea a apărut joi pe un canal de Telegram, care se prezintă drept pagină oficială a preşedintei. În imagini apare o persoană care seamănă foarte bine cu Maia Sandu şi care vorbeşte în limba rusă. Discursul se doreşte a fi mai degrabă o parodie, fiind întrerupt de hohote de râs din partea unui public care nu se vede.

„Iubiţii mei moldoveni, uitaţi-vă, sunt aşa ca şi voi. La fel ca şi voi nu primesc niciun ajutor de la Moldova. Bine că măcar America mă ajută cu regularitate. Vă doresc tuturor să lucraţi productiv în noul an, iar vacanţa mi-o dau mie. Puteţi să nu aveţi dubii, mă voi odihni pentru toată Moldova. (…) Ceva real nu o să vă promit pentru că eu nu pentru aceasta am venit aici. Principalul e să aveţi încredere în mine şi poate în viaţa următoare veţi trăi la fel de bine ca şi mine”, spune protagonista, care ţine în mână aparent o pungă cu nişte mandarine.

În reacţie, Preşedinţia R. Moldova a transmis vineri un comunicat în care îndeamnă cetăţenii să fie atenţi la informaţiile false care apar în spaţiul public însoţite de imaginea Maiei Sandu şi cere publicului să se informeze doar din surse oficiale. Instituţia prezidenţială dezminte autenticitatea declaraţiilor atribuite şefei statului şi condamnă aceste practici de dezinformare.

„În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei şi a conducerii democratice, imaginea şefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii şi a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere şi dezbinare în societate, în consecinţă să slăbească instituţiile democratice din Moldova. Atragem atenţia cetăţenilor asupra faptului că informaţiile distribuite în spaţiul public, însoţite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals şi manipulare de tip deep fake”, atrage atenţia comunicatul Preşedinţiei R. Moldova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: