Anul 2024 începe cu un număr mare de creșteri de taxe și de limitări

Sursa foto: Pixabay

Anul 2024 începe cu un număr mare de creșteri de taxe și de limitări impuse unor regimuri fiscale avantajoase. De la experimentul introducerii impozitului pe cifra de afaceri pentru companiile mari, la restricții tot mai aspre pentru deținerea de microîntreprinderi, la creșteri de TVA și accize, precum și introducerea de accize noi (vizând zahărul), creșterea poverii fiscale pentru PFA-uri sau generalizarea utilizării eFactură, măsurile introduse au ca scop creșterea veniturilor la bugetul statului, sumele suplimentare fiind luate, evident, de la firme și populație.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

(schimbări aduse prin OUG 115/2023 – PwC)

Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere, în sensul că persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociați/acționari. Condiția anterioară prevedea ca persoana juridică română să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei microîntreprinderi. Totodată, se introduce o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: persoana juridică respectivă să fi depus la termen situațiile financiare anuale.

Din 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor devin:

1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro și care nu desfășoară activitățile pentru care se datorează cota de 3%

3%, pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 60.000 de euro;

sau desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)

Impozitul pe venitul persoanelor fizice a căror sursă nu a fost identificată

(schimbări aduse prin Legea 296/2023 – KPMG)

Orice venituri constatate de organele fiscale a căror sursa nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate (cota aplicabilă actualmente este de 16%). Această prevedere s-ar aplica începând cu veniturile aferente lunii iulie 2024.

 

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: