TVA-ul în 2024 – cum se va modifica și pentru cine

bani-
Sursa foto: Pixabay

Legea privind reforma fiscală aduce în prim-plan o serie de modificări semnificative în ceea ce privește cotele de TVA, focalizându-se, în principal, pe ajustarea taxelor aferente mai multor categorii de produse sau servicii.

Prin această inițiativă legislativă, anumite operațiuni sunt excluse de la cotele reduse și transferate la cota standard, în timp ce altele sunt reetichetate de la cota de 5% la cea de 9%.

La ce crește TVA-ul în 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, în anul 2024, TVA-ul pentru alimente și medicamente nu va suferi modificări, menținându-se la nivelul actual.

„Nu se majorează TVA la alimente și medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente,” a declarat el.

Creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru următoarele categorii:

– accesul la evenimente sportive

– accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxa

– livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (suprafața utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiva terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA). Cota redusă se aplica numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite

Creșterea cotei de la 5% la 19% pentru următoarele categorii:

– dreptul de utilizare a facilitaţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313, altele decât cele scutite (sălile de sport)

– transportul persoanelor cu trenuri sau vehicule istorice cu tracţiune pe aburi şi linii înguste, în scop turistic sau de agrement

– transportul persoanelor cu vehicule de tracţiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement

Citeste mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: