2024 va fi unul complicat, deoarece tensiunile geopolitice sunt mari și, cum vom avea alegeri în toată lumea, acest lucru va aduce multe incertitudini pe piețele financiare, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu.
„Dar investitorii privesc acest an și ca pe unul în care vor începe scăderile ratelor dobânzilor. Pe de altă parte, guvernele caută modalități de a-și menține datoriile sub control, deoarece 2024 ar putea aduce evenimente neprevăzute”, a precizat Bogdan Maioreanu pentru „Adevărul”.
Datoria publică mondială s-a triplat în ultimele decenii
Cuantumul datoriei unui guvern este un indicator crucial pentru sustenabilitatea finanțelor sale. În cazul în care datoria este excesiv de mare – în special ca procent din produsul intern brut (PIB) – aceasta poate semnala dificultăți în îndeplinirea obligațiilor financiare, ceea ce ar putea duce la instabilitate economică. În 2020 s-a înregistrat o creștere a datoriilor din cauza pandemiei. Dar în următorii doi ani datoria globală a înregistrat o scădere.
Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), datoria publică mondială a scăzut de la 100% din PIB în 2020 la 92% din PIB în 2022, susținută de o creștere puternică a PIB-ului real, de surprizele inflației și de retragerea măsurilor de sprijin fiscal legate de efectele pandemiei de COVID-19.
Mai mult de jumătate din cele mai avansate economii ale lumii au datorii imense
Conform bazei de date a FMI, din 20 de economii avansate, 11 au un raport datorie pe PIB de peste 100%. În top se află Japonia, a cărei datorie națională s-a menținut la peste 100% din PIB în ultimele două decenii, ajungând la 255% în 2023. Ea este urmată de Grecia și Singapore cu 168%, Italia cu 144% și Statele Unite cu 123%. În topul țărilor cu o datorie în raport cu PIB-ul de peste 100% vom regăsi și Franța, Portugalia Spania, Belgia și Marea Britanie.
La celălalt capăt al spectrului, printre țările cu un raport datorie/PIB scăzut se află o mulțime de națiuni mici, precum Macao, Brunei și Kuweit. În această categorie găsim, de asemenea, și țări precum Turkmenistan cu 5%, Azerbaijan cu 18%, Bulgaria, Federația Rusă și Kosovo cu câte 21% și Estonia cu 22%.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News