Gigantul energetic german E.ON a retras 400 de milioane de lei din România

Sursa foto: Facebook / e.on

E.ON România SA, compania-mamă directă a principalelor business-uri locale de energie electrică și gaze naturale ale conglomeratului german E.ON, furnizorul E.ON Energie România și operatorul de distribuție Delgaz Grid, a plătit pe finalul lui 2023 dividende nete de aproape 400 milioane lei acționarilor săi germani din grup, din profiturile nete reportate cumulate până în 2022 inclusiv, relevă date analizate de Profit.ro.

E.ON România SA deține peste 68% din capitalul furnizorului E.ON Energie România și mai mult de 56% din cel al distribuitorului Delgaz Grid.

La rândul său, E.ON România SA este controlată de vehiculele juridice germane E.ON Beteiligungen GmbH (99,92%) și E.ON Finanzanlagen GmbH (0,08%) din cadrul grupului omonim.

Subsidiarele sale de furnizare și distribuție au cumulat pierderi totale de 484 milioane lei în 2022, anul de vârf al crizei energetice de după pandemia COVID-19 și startul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Cauzele au fost scumpirea galopantă a energiei și gazelor pe piețele angro, coroborată cu legislația românească de plafonare a prețurilor finale pentru furnizori și de limitare a recunoașterii în tarife a majorărilor de costuri pentru distribuitori, totul pe fondul creșterii costurilor de finanțare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: