Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a anunțat demisia de la șefia Serviciuului Român de Informații. Președintele Iohannis a luat act de gestul lui Hellvig și a semnat luni decretul privind conferirea Ordinului Naţional Steaua României în grad de Comandor directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.
Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.
„Pietrificarea în funcţie nu este bună. Ea poate duce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect legitim dezbătut în spaţiul public. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunerea la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Consider că din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nicio raţiune să continui să ocup această funcţie. Am reuşit restructurarea instituţiei, am promovat o nouă generaţie în funcţiile de conducere şi am pus la dispoziţia societăţii informaţii din Arhivele Fostei Securităţi”, a spus Hellvig, în comunicarea sa oficială.
Întrebat în ce termeni să interpretăm demisia lui Hellvig, politologul Remus Ștefureac a răspuns, în exclusivitate pentru PS News:
„Hellvig a avut un mandat foarte lung. Gestul lui poate fi interpretat și din perspectivă democratică, dar poate fi și un gest al dânsului, un gest asumat. E o demisie care vine după mai mult de opt ani în fruntea SRI. Dacă va avea sau nu, o traiectorie politică mai departe, rămâne de văzut. Nu știu exact ce-și dorește. Are o experiență foarte lungă, deci, la un moment dat, se poate, de ce nu, să intre și în politică. Având în vederea experiența dumnealui, el poate fi util statului român, fie în România, fie în afara României. Are foarte multe opțiuni. Ține în primul și-n primul rând de ce-și dorește dânsul. Experiență are, pregătire există și, de aici, cred că orice orizont este deschis”.
Cine este Eduard Hellvig
În perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu și al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României Mugur Isărescu.
În 2004 a fost ales deputat de Bihor în Parlamentul României, în timpul mandatului fiind secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare a NATO.
Eduard Hellvig a fost ales în anul 2006 să facă parte din primii europarlamentari ai României, perioadă în care a făcut parte din Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).
Din 2008 a fost membru al Partidului Național Liberal, în 2009 devenind consilierul președintelui PNL Crin Antonescu De la începutul anului 2011 și până la 11 martie 2014 a ocupat funcția de secretar general al Partidului Național Liberal.
În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.
La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat în Colegiul uninominal nr. 4, Ilfov. Eduard Hellvig a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Europene și din Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO. La 3 septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul României pentru a prelua mandatul de europarlamentar liberal. Din 4 septembrie 2013 a fost membru al Parlamentului European. A făcut parte din Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. A fost membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în Comisia pentru afaceri juridice.
Pe 19 februarie 2015 este propus de către președintele României la conducerea Serviciului Român de Informații, urmând ca pe data de 3 martie 2015 să preia funcția. Astăzi, 3 iulie 2023, și-a anunțat demisia din această funcție.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News