Știri din capitalele Europei, 8 ianuarie

PARIS

Franța are nevoie de mai multe centrale nucleare, afară de cele șase planificate în prezent. Potrivit ministrului francez al Energiei, țara are nevoie de 14 centrale nucleare noi. Declarația a apărut cu doar câteva zile înainte de începerea unei dezbateri parlamentare pe această temă. În cadrul unui interviu acordat săptămânalului La Tribune Dimanche, ministrul Tranziției Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a declarat că este vital să se construiască mai multe reactoare nucleare și să se mărească mixul de energie regenerabilă al Franței pentru a reduce dependența țării de combustibilii fosili de la 60% la 40% până în 2035, relatează Reuters.

 

BERLIN

Personalul feroviar, șoferii de camioane și fermierii se numără printre cei care amenință cu greva începând de azi în toată Germania, în cadrul unor proteste la nivel național din cauza salariilor, a condițiilor de muncă dar și a reducerii subvențiilor agricole și creșterii taxelor de drum. Germania, care a fost mult timp centrul de putere al Europei, se luptă cu numeroase probleme structurale care, pe lângă cele generate de un guvern divizat și aparent ineficient, au determinat economiștii să catalogheze țara ca fiind „omul bolnav al Europei”, conform The Guardian.

În parte, problemele sale sunt circumstanțiale și, deci, sperăm, temporare: o economie chineză mai slabă, impactul războiului Rusiei în Ucraina fiind cele mai importante. Cererea pentru bunurile pe care sectorul de export al Germaniei le produce în principal – mașini, automobile, unelte, produse chimice – fluctuează în funcție de starea economiei în general. Dar actuala recesiune a scos la iveală și problemele pe termen mai lung care afectează eficiența economică a țării. Economiștii indică îmbătrânirea rapidă a populației, lipsa unor investiții majore recente în infrastructură și ratele ridicate ale impozitului pe profit.

 

ROMA

Uniunea Europeană ar trebui să își formeze propria armată comună care ar putea juca un rol în menținerea păcii și în prevenirea conflictelor, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa, Tajani a declarat că o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării este o prioritate pentru partidul Forza Italia pe care îl conduce. „Dacă vrem să fim gardieni ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiție fundamentală pentru a putea avea o politică externă europeană eficientă”, a declarat acesta în interviul publicat duminică, potrivit Reuters.

 

LONDRA

Sistemul juridic englezesc, vechi de 1.000 de ani, care încă păstrează tradiții care includ purtarea de peruci și robe, a făcut un pas precaut spre viitor, acordând judecătorilor permisiunea de a folosi inteligența artificială (IA) pentru a ajuta la elaborarea hotărârilor. Instanțele și tribunalele judiciare au declarat luna trecută că IA ar putea ajuta la redactarea opiniilor, dar a subliniat că nu ar trebui să fie folosită pentru cercetare sau analize juridice, deoarece tehnologia poate fabrica informații și poate furniza date înșelătoare, inexacte și subiective.

Într-un moment în care cercetătorii și experții juridici se gândesc la un viitor în care IA ar putea înlocui avocații, ar putea ajuta la selectarea juraților sau chiar la decizia unor cazuri, abordarea prezentată pe 11 decembrie de către sistemul judiciar britanic are un caracter reținut. Dar, pentru o profesie care adoptă lent schimbările tehnologice, este un pas proactiv, în timp ce guvernul și industria – și societatea în general – reacționează la o tehnologie care avansează rapid și care este prezentată alternativ ca un panaceu și o amenințare, scrie Associated Press.

 

BRATISLAVA

Slovacia pune în aplicare o reformă a programelor școlare după ce cel mai recent Program internațional de evaluare a elevilor (PISA) a arătat un declin semnificativ al competențelor și performanțelor copiilor slovaci, pe care ministrul Educației, Tomáš Drucker, l-a calificat drept o „tragedie națională”. În planul său de redresare, Slovacia s-a angajat să adopte un nou mod de predare, peste 300 de experți lucrând la conceperea reformei. O mare parte din sistemul școlar slovac constă în memorare.

„Eram obișnuiți cu faptul că profesorul vorbea 80% din timp în clasă, iar copiii doar 20%”, spune Erika Fabiánová, director al unei școli primare din Rožňava. Școala lui Fabiánová a început să urmeze noul curriculum în septembrie. Ea consideră că este crucial ca elevii să nu mai fie „receptorii pasivi” ai informațiilor. După cum a declarat aceasta, elevii săi de clasa I au început să învețe „tematic și holistic”. Aceștia dobândesc informații prin interacțiune, discuții și practică, ceea ce îi face pe copii mai curioși și mai proactivi, conform Euractiv.

 

VARȘOVIA

În contextul în care se apropie un ger năprasnic în toată Europa, cu minime de aproape -20 de grade Celsius în Polonia, un adăpost pentru animale din țară a lansat un apel urgent către oameni pentru a adopta sau cel puțin a adăposti temporar câțiva dintre câinii săi până când va trece gerul extrem de periculos. Rezultatul i-a luat prin surprindere pe angajații adăpostului. În weekend, oamenii au sosit în număr mare, au stat la cozi ore întregi și au ajuns să ia acasă 120 de căței, a declarat directorul adjunct al adăpostului, Małgorzata Pałetko, relatează Notes from Poland. Adăpostul a declarat pentru presa poloneză că, în fiecare an, primesc un răspuns pozitiv la astfel de apeluri înainte de valurile de frig, dar că interesul din acest an a fost fără precedent.

 

SOFIA

Într-o declarație din 7 ianuarie, guvernul bulgar a denunțat dezinformările potrivit cărora acordul care îi va permite intrarea în zona de vize Schengen va avea ca rezultat primirea a mai multe mii de refugiați. De la aprobarea, la 30 decembrie, a acordului prin care frontierele aeriene și maritime ale Bulgariei vor fi admise în Schengen la sfârșitul lunii martie 2024, data includerii frontierelor terestre ale Bulgariei nefiind încă negociată, partidele minoritare de opoziție au afirmat în mod repetat că rezultatul va fi un aflux uriaș de refugiați și că vor fi construite noi centre de primire a acestora.

„Un truc bine cunoscut al campaniilor de dezinformare este de a expune date și cifre care nu au nicio legătură cu subiectul specific al conversației, dar care sunt suficient de impresionante pentru a deruta oamenii și a le insufla teamă”, a declarat guvernul într-o postare pe Facebook, conform Sofia Globe.

 

PRIȘTINA | MADRID

Spania a confirmat că recunoaște în prezent pașapoartele kosovare, permițând cetățenilor să intre fără viză în conformitate cu liberalizarea regimului de vize care a intrat în vigoare pentru aceștia în toate țările Schengen la 1 ianuarie – deși acest lucru nu înseamnă recunoașterea suveranității Kosovo, a confirmat o sursă spaniolă pentru Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: