Papa Francisc, aşteptat la Lisabona în luna august

Papa Francisc (Inquam Photos/Octav Ganea)
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Cu o lună înainte de Zilele Mondiale ale Tineretului, Lisabona se pregăteşte să îi primească pe papa Francisc, în pofida problemelor sale de sănătate, şi aproximativ un milion de tineri pelerini, potrivit organizatorilor, informează luni AFP.

„Nu avem un plan B, doar un plan F – de la Francisc”, a declarat episcopul adjunct al Lisabonei, Americo Aguiar, aflat în fruntea comitetului local de organizare a acestei întâlniri mondiale a tinerilor catolici.

„Papa Francisc reprezintă o mare forţă de atracţie pentru acei tineri care au o relaţie foarte distantă cu Biserica”, a adăugat el.

Din sediul Fundaţiei „Zilele Mondiale ale Tineretului” din Lisabona, amenajată în clădirea unei foste instalaţii militare, aproximativ 300 de voluntari lucrează neobosit pentru a-i mobiliza pe tinerii din întreaga ţară, pentru a răspunde la întrebările lor şi pentru a analiza cererile privind acreditarea celor peste 3.000 de invitaţi şi jurnalişti aşteptaţi la Lisabona în perioada 1-6 august.

„Vrem să fim imaginea acestei mari structuri”, a declarat Patricia Doro, o voluntară de 32 de ani care străbate Portugalia în lung şi în lat pentru a se întâlni cu tinerii credincioşi.

Peste 300.000 de pelerini din 151 de ţări şi-au confirmat deja participarea, iar organizatorii estimează că evenimentul 2023 va reuni de încă două-trei ori mai multe persoane, cu un total de aproximativ 1 milion de oameni.

Dintre pelerinii deja înscrişi, „avem tineri din toate ţările lumii, chiar şi de la longitudini şi latitudini mai îndepărtate”, a declarat Americo Aguiar pentru AFP, precizând că tinerii spanioli reprezintă cel mai numeros contingent de participanţi, urmaţi de italieni, francezi, portughezi şi americani.

În pregătirea marii liturghii de închidere, care se va ţine pe un teren vast situat pe un mal al estuarului fluviului Tajo, la est de capitala portugheză, un altar de peste 3.000 de metri pătraţi şi înalt de patru metri este pe cale să fie construit.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani şi care se află în prezent în convalescenţă după o operaţie în zona abdominală realizată la începutul lunii iunie, şi-a confirmat deja prezenţa la eveniment prin intermediul unui mesaj video, publicat pe 22 iunie.

Vizita de cinci zile a liderului spiritual al Bisericii Catolice va fi marcată de o agendă deosebit de aglomerată, ce va include 20 de întâlniri şi 11 discursuri.

Programul papei ar putea fi totuşi modificat în funcţie de starea sa de sănătate şi recentrat „în jurul întâlnirilor esenţiale”, a precizat Americo Aguiar.

Suveranul pontif ar trebui să aibă întâlniri private cu victime ale agresiunilor sexuale comise de membri ai clerului portughez, acuzaţi de o comisie de experţi independenţi care au stabilit că cel puţin 4.815 minori au fost victime ale pedofiliei începând din 1950.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: