Bihor: Record de investiţii ale CJ în 2023 – peste un miliard de lei, cele mai mari în ultimii 30 de ani

Sursa foto: Facebook / Ilie Bolojan

Anul 2023 a fost anul celor mai mari investiţii din ultimii 30 de ani de administraţie judeţeană, cu proiecte în valoare de peste un miliard de lei, a informat marţi, într-un comunicat, Biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor.

Potrivit sursei citate, priorităţile administraţiei judeţene au fost eficienţa în cheltuirea banului public, atragerea de fonduri europene şi investiţiile majore în infrastructură şi curăţenie.

Prin reducerea cheltuielilor de funcţionare şi realocarea acestora către investiţii, s-a obţinut o schimbare semnificativă în structura bugetară. Ca urmare a măsurilor luate la sfârşitul anului 2020 şi începutul lui 2021, s-a inversat ponderea cheltuielilor de funcţionare şi a bugetului pentru investiţii.

„Milioanele economisite au fost direcţionate către investiţii. Aceste sume pentru cofinanţare, plus liniile de credit contractate şi parteneriatele, au făcut posibilă câştigarea mai multor proiecte europene de valori mari. Începerea derulării acestor proiecte a mărit semnificativ volumul investiţiilor şi ponderea acestora a crescut în totalul bugetului”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

În 2023, investiţiile au reprezentat 77% din bugetul total, în timp ce cheltuielile de funcţionare au fost reduse la un sfert. În 2023, bugetul de dezvoltare a fost de 1,13 miliarde de lei, iar cel de funcţionare, de 341 de milioane de lei.

Consiliul Judeţean Bihor a prioritizat accesarea de fonduri europene, prin gestionarea unor proiecte importante pentru judeţ şi dezvoltarea de parteneriate. Astfel, în 2023 au fost investite 858 de milioane de lei doar din fonduri europene. Bugetul de dezvoltare a fost completat cu 41 de milioane de lei atrase din fonduri guvernamentale, prin PNDL.

Printre cele mai mari investiţii se numără cele de la Aeroportul Oradea, în valoare totală de peste 413 milioane de lei, drumurile noi precum variantele de ocolire ale localităţilor Beiuş, Aleşd, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei şi Oşorhei. Fonduri importante au fost investite şi în reabilitarea unor drumuri judeţene existente sau în construirea a 16 platforme de deşeuri.

„Accesarea fondurilor europene şi valorificarea oportunităţilor de dezvoltare a devenit o prioritate pentru Consiliul Judeţean Bihor după 2020. În paralel cu derularea proiectelor câştigate în exerciţiul financiar 2014 – 2020, au fost pregătite noi proiecte (ex. reţeaua de centuri, pasaje şi parcuri industriale), s-au realizat parteneriate cu alte autorităţi, au fost deblocate proiecte. S-au fructificat toate posibilităţile de a atrage fonduri şi dezvoltare în judeţul nostru. După 2 ani, în 2023, se văd rezultatele: aproape 900 de milioane lei fonduri atrase. Având în vedere contractele ce urmează să fie semnate şi în acest an, cel puţin în următorii 2-3 ani sumele atrase din fonduri europene se vor menţine la un nivel la fel de mare ca anul trecut”, a mai precizat preşedintele CJ Bihor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: