De ce bărbații din România trăiesc cu 8 ani mai puțin decât femeile și de ce românii trăiesc mai puțin decât europenii

batran
Sursa foto: unsplash.com

Speranța de viață a femeilor din România este semnificativ mai mare față de cea a bărbaților. Raportul anual al Comisiei Europene publicat recent arată, în 2022, bărbații din România aveau o speranță de viață de 71,5 ani, în timp ce femeile atingeau 79,3 ani.

Andrei Baciu, fost șef CNAS, spune că această diferență, de aproape 8 ani, este cauzată în principal de consumul de tutun și alcool.

„În 2019, aproape o treime (30,6%) dintre bărbați fumau zilnic iar peste jumătate (53,1%) raportau consum excesiv de alcool. În schimb, doar 7,5% dintre femei fumau zilnic, în timp ce 18% raportau un consum excesiv de alcool.”, spune acesta.

Pe locul al doilea, după Danemarca

„Consumul anual de alcool pe cap de locuitor în România este ridicat, ajungând la 10 litri în 2019. Mai mult, în medie, mai mult de o treime dintre adulții din România au declarat că consumă alcool în cantități mari cel puțin o dată pe lună în 2019 – a doua rată cea mai mare din UE după Danemarca (35,0% comparativ cu media UE de 18,5%). De remarcat este faptul că există o diferență semnificativă între sexe în ceea ce privește consumul excesiv de alcool, peste jumătate dintre bărbați (53,1%) raportând acest comportament, în timp ce mai puțin de una din cinci femei (18,0%) a făcut același lucru în 2019. În contrast, ratele de beție repetată în rândul adolescenților sunt relativ scăzute în România, fiind de 17% comparativ cu media UE de 18%.”, arată studiul.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: