INTERVIU Ministrul Agriculturii, despre protest: Nu știu ce vor! Nu le pot plăti leasing-urile de 500.000 de euro

florin barbu
Sursa foto: Inquam / George Călin

Fermierii s-au alăturat astăzi, transportatorilor, într-o acţiune de protest lângă orașele Cluj, Buzău, Galați, Suceava, Botoșani și București. Dacă transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele mari ale RCA-urilor și de accizele mari la motorină, fermierii cer ca subvențiile să vină la timp. Într-un interviu acordat exclusiv PS News, ministrul Florin Barbu consideră acțiunea de astăzi a fermierilor ca fiind o consecință a manipulării liderilor unui partid politic, fără să dea nume. Ministrul mai spune că nu a primit nicio o revendicare la minister și nici o asociaţie nu îşi asumă acest protest. Citiți, mai jos, declarațiile ministrului Agriculturii și soluțiile pe care le vede în acest context.

Florin Barbu: Eu nu am nicio revendicare pe masă, ei nu trimis revendicările, dar, vă spun sincer și nu mă feresc, un partid politic din România vrea să urce în sondaje cu acest protest spontan.

Sunt doi, trei, cinci fermieri care vor să candideze pentru că așa le promite un lider de partid și au amestecat un protest spontan, cel al transportatorilor, cu fermierii. Care fermieri? Deocamdată, toate asociațiile care au 9 milioane de hectare, nu au semnalat probleme, adică nu au venit cu ceva anume” Domnule, suntem terminați în chestia asta” Am dat și acciza, am dat și plata pe suprafața, 100 de euro pe hectar, sprijin cu Ucraina. Nu știu ce vor.

PS News: Domnule ministru, fermierii chiar se pregătesc, săptămâna viitoare de un mare protest. Așteaptă să se strângă în jur de 500-700 de oameni din toată țara și să obțină aprobări de la Jandarmerie și Primăria Capitalei  și pornesc protestul.

Florin Barbu: Trebuie să îmi spună ce vor. Mă rog, eu nu pot să le plătesc leasing-urile, știu. Vă spun sincer acum nu pot să plătesc leasingul la un tractor care costă 500 mii de euro. Ieși cu el la protest și spui că nu ai cu ce să plătești leasingul. Ce, sunt eu de vină? Aceasta este realitatea. Adică, eu văd că s-a amestecat ceva…au „mirosit” ceilalți, de la un partid politic și au vrut să „urce” pe acest protest, să îl revendice și uite așa s-a creat un „talmeș-balmeș”. Nu înțelege nimeni ce se vrea.

PS News: Nemulțumirea ține și de subvențiile care ajung  cu întârziere în conturile fermierilor

Florin Barbu: Am luat măsuri atunci, așa cum știți. Eu pot să îi asigur pe toţi fermierii că subvenţiile se vor acorda la timp. Eu aștept ca ei să vină cu ceva pertinent în care să-mi solicite ceva concret, altfel, n-am ce să le dau. Accize, plată pe Ucraina, 100 euro pe hectar pentru culturile de toamnă în plus față de subvenție, vaca de carne subvenționata cu 100 euro, porcul cu 100 euro, păsările cu 100 euro. Adică nu știu ce să mai dau. Adică chiar nu știu. 2% din PIB-ul României se duce pe aceste subvenții, acolo, dar eu nu pot să plătesc leasing uri, acum. Eu dacă vreți, vă dau două-trei societăți, să vedeți 2021-2022 și 2023, ce profituri au!

PS News: Ei bine, domnule ministru, aceste societăți sunt excepțiile, dar celelalte, cele mai multe sunt într-o situație dificilă. Acest lucru se știe.

Florin Barbu: Fie, dar care?  Cei care strigă acum au avut profit profit net 30% din cifra de afaceri, ca să știți de la mine, în  2021-2023. Da, o să dau și eu CUI-ul lor fiscal, să vedem de ce când ai profit net 30% din cifra de afaceri, nu știu de ce ai probleme, că nu înțeleg, financiar vorbind.

PS News: Poate că apără drepturile celorlalți care sunt mai nefericiți, dle ministru.

Florin Barbu: Păi să-mi dea acolo pe foaie, ce nefericiți sunt, ce probleme au? N-au primit subvenții? Cer subvenții, dar toate subvențiile sunt plătite. Acciza la motorină o vor ca în Germania. Păi, 20% din prețul pompei la motorină, o plătește Ministerul Agriculturii. Anul trecut le-am dat 50% din prețul combustibilului. RCA-ul la tractoare este la fel. Nu înțeleg. Adică sunt niște lucruri care s-au amestecat. Lucrurile sunt liniștite, dar nu înțeleg cum le-au amestecat acum cu transportatorii și ce vor să facă? Eu aștept revendicările. Să-mi spună… am probleme aici. Creditare? Noi dăm cu 2% dobândă, 90% este garantat de stat. Ce să dăm mai mult? Adică, în curând nu mai știu ce să le dau.

PS News: Organizatorii protestelor sunt fermieri mari, într-adevăr, dar care au fost aleși să apere drepturile celorlalți. Așadar, poate nu o fac din interes, ci din conștiința și pasiune

Florin Barbu: Pasiune?! Când ai 600 de hectare de la Academie și le gestionezi cu o arendă mică, normal că ai pasiune.  Se spune că tinerii nu sunt în agricultură. Dacă dai 600 de hectare de la stat! Alții nu au, sunt tineri și nu pot să beneficieze de agricultură și tot ei vociferează.

PS News: Revendicările transportatorilor au fost făcute public

Florin Barbu: Agricultorii nu au nicio treaba cu transportatorii. RCA-ul, la tractoare este foarte mic. Subvenția la acciză la motorină e plătită de noi. Adică nu are treabă revendicarea transportatorului cu cea a agricultorului. Credite? Duceți-vă ca persoană fizică să vă luați un credit, luați cu 23%. Ei iau cu 2% și garantat tot împrumutul 90% de către stat.

PS News: Așadar, concluzia pentru că mi-ați expus toate astea este faptul că există câțiva manipulatori care pur și simplu au profitat de ieșirea în stradă a transportatorilor și au zis hai să ne amestecăm printre ei…

Florin Barbu: Nu există altceva decât politică. Da, în momentul de față nu există decât o motivație politică. Dacă fermierii sunt păcăliți de doi, trei, manipulatori care cred că sunt fermieri și vin și să se urce pe o chestie politică, asta este! Aștept până vineri de la asociațiile din agricultură (reamintesc, sunt 9 milioane de hectare în aceste asociații) revendicările, problemele pe care le au. Luni, la ora 12:00, am chemat pe toată lumea să stabilim exact planul pentru anul 2024. Eu, unul, că ministru, nu-i înțeleg, în momentul de față.

PS News: Aveați această întâlnire de luni de la ora 12:00 înainte de protest, stabilită cu mult timp înainte?

Florin Barbu: Era stabilită cu fermierii că săptămâna viitoare să ne vedem și nu numai pe parte de probleme ci și pe toată perioada până în 2024 din punct de vedere agricol, să știe cum să-și pregătească fiecare fermier partea financiară în contabilitate și în tot pentru anul care vine.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: