De la 1 ianuarie, concediile medicale sunt impozitate suplimentar, cu 10%, inclusiv pentru pacienții oncologici

Medicină
Sursa foto: Pixabay

Măsura impozitării suplimentare a concediilor medicale se aplică majorității pacienților, cu mici excepții. Și bolnavii de cancer care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice sunt impozitați în plus. Potrivit statisticilor, România este țara cu cele mai multe zile de concediu medical pe cap de angajat din Uniunea Europeană. Pacienții se revoltă, iar societatea civilă cere, în loc de sancționarea întregii populații, un control mai drastic al celor care acordă concedii medicale.

Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical. De la 1 ianuarie, salariații care își iau concediu medical pentru boli obișnuite, pentru accidente în afara locului de muncă, dar și pentru îngrijirea copilului bolnav vor plăti și 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Și pacienții oncologici vor fi taxați suplimentar.

Sunt exceptați însă pacienții cu accidente de muncă și cu boli profesionale și salariații cu indemnizații de maternitate sau de paternitate.

Încă de anul trecut, premierul s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concedii medicale. Mediul privat cere verificarea concediilor medicale acordate bugetarilor.

Florin Jianu, preşedintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România: „Aș solicita mai ales în sfera publică un control mai strict. (…) Nu cuantumul acestui serviciu e problema, cât folosirea abuzivă a concediilor medicale.”

Sindicatele vor să se renunțe la măsură și susțin că nu au știut de intenția Guvernului de a taxa suplimentar bolnavii.

Horațiu Raicu, secretar general al BNS: „Chiar bolnav fiind cu gripă sau dacă vrei și cu COVID, te duci la serviciu pentru că îți este diminuat venitul net.”

Nu este singura măsură care pune pacienții într-o situație dificilă.

Asociațiile care îi reprezintă pe bolnavii cronic spun că e nevoie urgentă de revizuirea protocoalelor pentru încadrarea în grad de invaliditate.

Radu Gănescu, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: „Totuși vorbim de niște patologii, nu vorbim de oameni sănătoși. (…) E nevoie ca anumite categorii de pacienți să fie protejate din punct de vedere financiar.”

Analiștii spun că bugetul statului este secătuit, iar guvernanții iau măsuri disperate ca să facă rost de bani. Toate însă scad nivelul de trai al populației.

Taxa de 10% pentru sănătate se aplică și persoanelor care se asigură voluntar pentru concedii medicale, persoanelor fizice autorizate și celor cu profesii liberale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: