Alegerile prezidențiale din 2024 se apropie cu pași repezi, iar partidele încep deja să își ia notițe și să își imagineze scenarii cu privire la posibilii candidați. PSD se află în acest moment într-o alianță cu PNL, cele două partide împărțind guvernarea. Nu este deloc limpede însă dacă cele două partide vor merge cu un candidat comun sau fiecare își va prezenta propriul candidat. Ținând cont de faptul că nu vom avea liste comune în celelalte alegeri, șansele sunt ca la prezidențiale fiecare partid să propună un candidat. Pentru social democrați atacarea alegerilor din postura de partid aflat la guvernare nu aduce neapărat foarte multe avantaje, ținând cont că PSD s-a impus la ultimele alegeri din postura de partid de opoziție. În acest context, merită să aruncăm o privire asupra potențialei liste prezidențiabili social democrați.
Marcel Ciolacu
În cazul în care PSD va propune propriul candidat, atunci Marcel Ciolacu devine favorit pentru acest rol. Nu este greu să înțelegem de ce. Ciolacu este în prezent premierul României și totodată președintele PSD. În toate alegerile de după 1989, PSD a mers cu președintele de partid drept principal candidat. Rând pe rând, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geaonă, Victor Ponta și Viorica Dăncilă au reprezentant Partidul Social Democrat în alegerile prezidențiale. Dintre aceștia doar Ion Iliescu a reușit ă se impună și să câștige alegerile. La ultimele alegeri, mai mulți observatori s-au îndoit de faptul că PSD va merge cu Dăncilă pe post de candidat. O mulțime de alte nume au fost vehiculate la vremea respectivă printre care Vasile Dîncu sau Paul Stănescu. În final, PSD a ales să nu se abată de la cutumă și să meargă în alegeri cu Viorica Dăncilă deoarece aceasta era și președinta partidului.
Pe de altă parte, dacă PSD va merge cu Marcel Ciolacu în aceste alegeri atunci acesta din urmă trebuie să fie conștient de o realitate dură: toți liderii PSD care au pierdut alegerile prezidențiale au fost maziliți. Acesta a fost cazul lui Năstase, Geoană, Ponta și Dăncilă care după ce au pierdut alegerile prezidențiale, au pierdut și susținerea colegilor de partid și în final conducerea partidului.
Gabriela Firea
În cazul în care PSD se va abate totuși de la cutumă și va merge în alegeri cu un alt candidat din partid în afara lui Marcel Ciolacu, atunci șansele sunt ca acesta să fie nimeni altul decât Gabriela Firea. Există mai multe motive pentru care Firea ar putea fi acest candidat. În primul rând, respectarea cutumei care spuen că președintele partidului trebuie să fie și candidatul partidului la alegerile prezidențiale nu le-a adus prea multe câștiguri social democraților. De 23 de ani aceștia nu au mai reușit să dea un președinte. În două rânduri, candidații PSD au fost învinși de outsideri (Năstase vs Băsescu și Ponta vs Iohannis). Prin urmare, există motive serioase ca PSD să încerce și altceva în aceste alegeri.
În cazul în care Marcel Ciolacu nu ar candida, favorită ar fi Gabriela Firea. PSD este un partid care acordă șanse femeilor, dar de regulă numai dacă acestea se află într-o poziție de putere. Firea are experiența conducerii Bucureștiului și, în mod tradițional primarii Capitalei s-au folosit de această funcție ca de o rampă de lansare către prezidențiale. Firea a fost învinsă în 2020 de Nicușor Dan, dar cursa a fost una stransă, iar Dan a câștigat ca urmare a unui sprijin comun din partea PNL și USRPLUS. Firea este una dintre vechile membre ale PSD, supraviețuind regimului Dragnea și tranziției către o nouă conducere, aceea exercitată de Marcel Ciolacu. Prin urmare, ținând cont de trecutul acesteia, Gabriela Firea este un potențial prezidențiabil al PSD.
Mircea Geaonă
În fine, o altă variantă pentru social democrați, ar fi un candidat din exteriorul partidului. Asta din nou, în cazul în care Marcel Ciolacu decide să nu candideze. Mircea Geaonă are o vastă experiență în calitate de număr 2 în conducerea NATO. La nivelul percepției publice din România, Geoană stă bine, fiind unul dintre cei mai vizibili oameni de stat. În ultima vreme, Geoană este tot mai prezent în mass media din România, lucru care ar putea semnala o eventuală mutare din partea acestuia în sensul unei candidaturi. Totodată, Geoană mai deține un as în mânecă față de Ciolacu și Firea: acesta are experiența unei campanii prezidențiale. Mircea Geoană a candidat împotriva lui Traian Băsescu și a fost la un pas să îl învingă. Știe așadar cum se conduce o campanie. Notorietatea căpătată la NATO poate juca în favoarea sa. Tot ce îi lipsește lui Geoană în acest moment este un vehicul politic suficient de puternic. PSD ar putea fi acest vehicul, în cazul în care se decide să îi facă o ofertă lui Mircea Geoană.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News