EXCLUSIV Fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Ce va conține Noul Cod Silvic

Sursa: freepik.com

Invitat la Puterea Știrilor, Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a vorbit despre fenomenul tăierilor ilegale de arbori din pădurile României. Banciu a detaliat, în acest context, și ce va conține Noul Cod Silvic.

România are 7 milioane de hectare de pădure

„Da, România are păduri. Vă pot asigura că România are păduri și vom mai avea păduri. Sunt probleme în România. Nu o să ascund niciodată problemele pe care le avem, însă fenomenul tăierilor ilegale este un fenomen care a descrescut în ultimii ani. Investim sume semnificative prin PNRR. Avem în implementare proiecte foarte ambițioase și chiar cred, fără să exagerez, că România va avea cel mai bun sistem de urmărire a materialelor lemnoase. Utilizăm cele mai bune tehnologii, sateliți, camere video, trasabilitate de la pădure până la prima punere pe piață și în depozite și vom reduce semnificativ acest fenomen care îngrijorează pe bună dreptate pe mulți români.

România are 7 milioane de hectare de pădure și, din fericire, comparativ cu alte state, chiar din Europa, pădurile noastre, pentru au speciile naturale cel mai bine adaptate, nu sunt la fel de mult afectate de incendii de pădure sau de fenomene extreme, cum vedem în sudul Europei. Acum discutăm de incendiile din Canada, dar în urmă cu 1 an discutam despre incendiile din Grecia, unde aceste arborete, aceste păduri devin o sursă de risc în momentul în care seceta extremă nu mai permite ecosistemelor naturale supraviețuiască”, a declarat Ionuţ Sorin Banciu, la Puterea Știrilor.

Cât de mare este fenomenul tăierilor ilegale de păduri în România

„Aș spune nu este un fenomen mare. Dacă cineva o cifră exactă a tăierilor egale sau a volumului recoltat ilegal nu face decât exagereze sau facă o interpretare personală, pentru că, la fel ca și în alte domenii unde există activitate ilegală ilicită, putem identifica o parte din fenomen. În acest moment, fără am niște cifre exacte actuale, volumul se ridică undeva  în jur de 200.000 m³/an raportat la o cifră exploatată legal de 20 de milioane . Bineînțeles  nu poate garanta nimeni acesta este fenomenul real, însă denumirea de tăiere ilegală include mai multe aspecte. În primul rând, tăierea ilegală poate însemna furt de material lemnos, poate însemna modificarea unor acte de punere în valoare. Lucrăm în acest moment, ceea ce este foarte important. Avem o strategie națională pentru păduri în care unul dintre obiectivele importante este stoparea tăierilor ilegale. Este în lucru, chiar în ultimă fază. Avem un grup de experți de la două universități și un institut de cercetare cu care lucrăm un nou Cod Silvic care va veni întărească toate aceste reguli. Un consiliu la care am lucrat împreună cu procurori, cu toate instituțiile care au atribuțiuni de pază și în care ne asigurăm măsurile de combatere a tăierilor ilegale și prevenția, dar și infracțiunile, penalitățile care se vor aplica după ce aceste fapte sunt identificate, vor descuraja și vor reduce acest fenomen.
Există sancțiuni de toate categoriile, confiscări de material lemnos, penalități, amenzi, infracțiuni care vor descuraja și mai mult acest fenomen. Dincolo de asta, ce este important este transparența. Dacă oamenii pot vedea pe aplicația Inspectorul Pădurii orice camion cu lemne care trece și pot interoga o bază de date și cineva le răspunde pe 112 dacă transportul este legal sau ilegal și se poate trimite operativ o echipă de control acolo, cred oamenii vor prinde încredere în acest sistem și practic mai mulți ochi asupra pădurilor îi vor descuraja pe cei care încă mai au curajul să fure lemn”, a mai declarat secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: