De la Eminescu, Caragiale sau Marin Sorescu multe s-au schimbat în țara noastră inclusiv „foamea” oamenilor de cultură. România de astăzi ascultă muzică și citește mai puțin, stă mult pe internet, se uită la televizor și mulți s-au transformat în creatori de conținut.
Potrivit datelor Barometrului Cultural pentru anul 2022, 96% dintre romani au ascultat muzică, însă doar 56% au citit măcar o carte. 44% dintre români nu au avut dorința de a deschide o carte în 2022 nici măcar de curiozitate. Poate pentru că aproape toți românii s-au uitat la televizor. Acestea sunt datele care pun cumva un diagnostic României. Singura veste bună, este o creștere de 14 puncte procentuale pentru vizitarea monumentelor istorice sau a siturilor arheologice. Sigur, barometrul este pentru anul 2022, marcat evident de pandemie. Insă, chiar și în aceste condiții, el ridică semne de întrebare. O să spuneți că romanii citesc pe internet știri, cumpără cărți. Ei, bine, nu! Pe internet romanii fac cumpărături, se joacă și stau pe rețele sociale. Vrem, nu vrem, așa arată o parte din consumul nostru cultural. Spune-mi ce citești, ca să iți spun cine ești! ”Cultura fiecărui popor astăzi e măsura fericirii și a singurătății lui”. O spune Simion Bărnuțiu, om politic marcant, filosof, profesor universitar român. De gândit!
În acest moment, doar 16% din populația țarii are studii superioare și 43,5% studii medii, iar restul un nivel mai scăzut. Aceste cifre spun și ele ceva despre preocupările noatre ca popor și despre aspirațiile noastre.
Ocupația culturală favorită a romanilor este ascultatul muzicii! Ce ascultăm? 47.3% dintre dintre romani ascultă muzica populară, în scădere față de acum 10 ani, 29.2% pop-dance, în scădere față de acum 10 ani. Următoarele cifre sunt interesante: ascultam mai multă muzică clasică – 28.3% dintre romani asculta muzică clasică, în creștere față de 2013 și 21.6% dintre romani ascultă manele, în creștere cu 7 procente față de 2013.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News