Progresiștii, demisii în cascadă din USR. Drulă, acuzat de practici staliniste şi bullying  

Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Episodul al doilea din serialul „Lasconi contra Drulă”, declanșat în toamna anului trecut, s-a petrecut în weekend, când primărița USR a municipiului Câmpulung Muscel și-a anunțat demisia de la conducerea filialei Argeș a partidului condus de Cătălin Drulă. Elena Lasconi și-a justificat gestul, spunând că îi este scârbă. Iar aceasta nu este singura plecare cu scandal din USR. Mai mulți membri fondatori, inclusiv fondatoarea USR Diaspora, au demisionat din partid, acuzând gruparea „Drulă” de „practici de lucru staliniste”, de „cenzură”, de „bullying” și de „fraude la alegeri interne, prin metoda «autobuzul»”.

Primărița USR a municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, obligată, la finalul anului trecut, de către Cătălin Drulă, să se retragă de pe listele pentru alegerile europarlamentare, din pricina „delictului de opinie” referitor la familia tradițională a demisionat, la sfârșitul săptămânii trecute, de la conducerea filialei Argeș a Uniunii Salvați România, scrie jurnalul.ro.

Lasconi le-ar fi transmis colegilor săi un mesaj pe un grup intern, conform căruia „vă rog să luați act de demisia mea din funcția de vicepreședinte al Biroului Județean (Argeș al USR – n.red.)! Nu mă mai interesează! Mi-e scârbă! Putem să o luăm cu lămâie, dar mi-a tot scârbă!”. Mesajul a fost citat de către publicația online epitesti.ro, care a speculat că în spatele acestei decizii ar fi niște negocieri pe care Elena Lasconi le-ar purta, în această perioadă, cu un partid aflat în arcul guvernamental. Ulterior, Elena Lasconi a confirmat plecarea de la conducerea USR Argeș, însă a infirmat că ar purta negocieri pentru transferul către o altă formațiune politică.

Sancționată pentru delict de opinie
Acesta este un al doilea episod al „meciului” Lasconi – conducerea USR din ultimele câteva luni. În toamna anului 2023, Elena Lasconi s-a retras de pe lista USR pentru alegerile europarlamentare, listă pe care, de altfel, o și deschidea, după ce a „comis” un delict de opinie, afirmând, în cadrul unui interviu televizat, că, octombrie 2018, a votat „DA” la referendumul pentru Familie. În cadrul aceluiași interviu, primărița municipiului Câmpulung Muscel s-a autodescris drept un creștin ortodox și a afirmat că, în opinia ei, familia este compusă dintr-un bărbat și o femeie.

Aceste afirmații au costat-o pe Elena Lasconi, pe de o parte, poziția numărul 1 pe lista pentru europarlamentare și, pe de altă parte, un scandal național, cu propria sa fiică, membră a comunității LGBT.

Există voci în cadrul USR conform cărora Elena Lasconi s-ar afla pe o poziție dominantă în intenția de vot în eventualitatea în care ar candida la alegerile prezidențiale de anul acesta, mult peste scorul partidului sau al actualei conduceri a partidului, acesta fiind și motivul pentru care a fost executată. Interesant este că locul Elenei Lasconi de „deschizător” al listei USR pentru europarlamentare a fost luat de Vlad Vasile Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, cu un prejudiciu reținut de un miliard de euro.

Atacuri fără precedent la adresa conducerii partidului
Demisia Elenei Lasconi este ultima dintr-un șir mai lung de plecări cu scandal din partidul condus de Cătălin Drulă. Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu, a fost suspendat din USR tot pentru delict de opinie. Este vorba despre o postare a acestuia pe o rețea de socializare în care a acuzat conducerea USR că „acționează despotic în partid, ignorând, în fapt, dreptul membrilor de a alege”.

Celebra deputată Cosette Chichirău a demisionat din USR, în toamna anului trecut, anunțând acest lucru inclusiv printr-o postare pe Facebook, în care a comparat partidul cu o mașină cu „motorul gripat, care nu mai trage”. „Când faci aceleași lucruri, cu aceleași metode și cu aceiași oameni, ani de zile, și nu obții rezultate, e cazul să încerci altceva” , a adăugat Chichirău.

Un alt lider USR care a intrat în conflict cu conducerea partidului este Alexandru Gâdiuță, viceprimar la sectorul 6. El a fost exclus din partid în toamnă, însă a dat în judecată conducerea USR pentru calomnie și acuză partidul de „proceduri de lucru staliniste”.

O altă plecare răsunătoare din USR este cea a Ancăi Sawaya, președintele Filialei Franța a USR și fondatoarea USR Diaspora. Aceasta și-a dat demisia din USR, arătând, într-o postare pe rețelele de socializare, că nu mai crede în acest partid, acuzând actuala conducere „de excluderi abuzive pentru delict de opinie, de delațiuni în serie, de epurări, de fraudări de alegeri interne prin metoda «autobuzul» cu voturi de pe adrese de e-mail false, de promovarea unor impostori mediocri în funcții publice, de cenzură pe grupurile interne, de bullying sistematic aplicat membrilor cu altfel de păreri, cu scopul eliminării competiției, de încălcare repetată a statutului intern și de o atitudine complet deconectată de la baza partidului și de la realitate”.

USR a rămas, din 2020, fără 21 de parlamentari în ambele Camere
Din decembrie 2020, Uniunea Salvați România a pierdut nu mai puțin de 21 de parlamentari, senatori și deputați, față de lista validată în urma ultimelor alegeri parlamentare. O serie de USR-iști se află, acum, în PSD, AUR sau PNL. Alții sunt neafiliați sau au părăsit cu totul demnitatea parlamentară.

Astfel, la Senat, USR a pierdut 7 parlamentari. Gheorghiță Mândruță, ales senator USR, este în prezent senator PSD. La fel se întâmplă și cu senatorul Claudiu Marinel Mureșan. Trei senatori aleși pe lista USR, Ion Dragoș Popescu, Andrei Postică și Cosmin Marian Poteraș, sunt, în prezent, parlamentari neafliați.

Un alt senator USR ales în 2020, Cosmin Cristian Viașu, a renunțat la funcție în 20 ianuarie 2022. Iar celebra Anca Dana Dragu, care a condus senatul României din partea USR, a părăsit funcția în luna decembrie, pentru a deveni cetățean al Republicii Moldova și pentru a deveni guvernatorul Băncii Naționale de la Chișinău.

La Camera Deputaților, USR a pierdut 14 aleși. Tudor Benga, Cosette Chichirău, Oana Alexandra Cambera, Cristian Paul Ichim, Andrei Răzvan Lupu, Mihai Laurențiu Polițianu, Alin Costel Prunean, Cristina Camelia Rizea, Lorant Zoltan Sas, Dragoș Cătălin Teniță, Daniel Liviu Toda și Simina Elena Daniela Tulbure au devenit deputați neafiliați. Există, însă, și câțiva USR-iști care s-au transferat la alte partide. Este vorba despre deputații Daniel Sorin Gheba (în prezent deputat AUR) și despre Oana Mariana Ozmen (în prezent deputat PNL).

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: