Nou protest de proporții al agricultorilor germani. Se pregătește Franța

Foto: France Tv Info

După ce peste 7.000 de tractoare au bolcat străzile, circulând spre Berlin luni, 8 ianuarie, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la combustibil, o nouă demonstrație este planificată pentru astăzi, luni, 15 ianuarie. Germania pare a fi dat startul și furia populară se răspândește și în alte țări din Europa.

Criza agricultorilor germani este legată de două situații:

  • creșterea prețului la energie din cauza creșterii prețului petrolului și gazului
  • planurile guvernului Scholz de a elimina treptat înlesnirile fiscale pentru motorină folosită în agricultură, în vigoare de peste 70 de ani

Motivul inflației din Germania (care a dus, printre altele și la decizia de a elimina subvențiile pentru motorină folosită în agricultură) este acela al deciziilor politice de a refuză energia nucleară. Astfel, Germania care este al 7 lea producător mondial de carbon, s-a centrat pe acesta că sursă de energie. De asemenea, energia eoliană este una dintre alegerile țării. Dar, așa cum știm, energia produse din această sursă este una intermitentă. Și cum este nevoie de o sursă continuă, germanii au ales să cumpere gaz de la ruși. Războiul a dus la întreruperea achiziției acestui gaz din Rusia ceea ce a provocat o creștere uriașă a prețului la energie și a tuturor derivatelor energiei: îngrășăminte, industria chimică, industria auto. Morală: sectorul agricol, cel chimic sic el al automobilelor au de suferit în Germania”,  este opinia exprimată de expertul în istorie economică, Jean-Baptiste Noé, pentru Revue Conflits.

Reamintim că în decembrie, 2023, executivul a decis să reducă subvențiile acordate sectorului agricol din cauza unor reguli bugetare stricte.

Confruntat cu proteste, guvernul, (care reunește social-democrații lui Scholz, Verzii și liberalii), și-a îndulcit planurile pentru sectorul agricol, săptămâna trecută.

El a anunțat că avantajul fiscal acordat cantităților de motorină consumate va fi eliminat treptat până în 2026 și nu deodată. Se va menține și avantajul din punctul de vedere al taxei vehiculelor pentru silvicultură și agricultură. Aceste promisiuni sunt, însă, insuficiente pentru fermieri, care cred că acest lucru le pune în pericol viitorul.

Criză europana. Ce alte țări vor urmă?

A început în Olanda în 2022 cu manifestări foarte dure ale agricultorilor. A urmat Polonia și, așa cum știm, România.

Vom veni cu tractoarele, pe autostradă

La câteva săptămâni după o serie de demonstrații în mai multe departamente ale Occitaniei, fermierii își vor face din nou auzită furia marți, 16 ianuarie, 2024. Aproape 2.000 de oameni sunt de așteptat să ajungă în centrul orașului Toulouse, cu 400 de tractoare.

„Vor sosi tractoarele, pe autostradă, dar nu o vom bloca, o să luăm doar pe o bandă”, explică Baptiste Imbert, secretar general al Tinerilor Fermieri din Occitanie.

O întâlnire între fermieri și prefectură este planificată în după-amiază zilei de 16 ianuarie, cu scopul de a rezolva anumite probleme ridicate de fermieri. „Denunțăm starea de sănătate a lumii agricole occitane, care este cea mai proastă din întreagă Franța. Avem o creștere a tarifelor la apă, a prețului la motorină agricole și lipsa ajutorului de la MHE.”

Ultima demonstrație a fermierilor de la Toulouse a provocat pagube în centrul orașului și blocaje de trafic în oraș.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: