Preşedintele Eurogrupului se aşteaptă în acest an la o creştere cu 1% a economiei zonei euro

Paschal Donohoe
Sursa foto: Facebook - Paschal Donohoe

Economia zonei euro va creşte probabil cu 1% anul acesta, deoarece rezistă impactului inflaţiei ridicate şi al războiului din Ucraina, a previzionat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), transmite Bloomberg.

„Analizând perspectivele din 2024, continui să cred că economia zonei euro va avea o evoluţie bună, în contextul dificultăţilor economice. Deşi este un ritm de creştere mai lent decât mi-ar plăcea să văd, este totuşi creştere, în pofida tuturor dificultăţilor”, a declarat Donohoe, înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Conform celor mai recente date publicate luni, economia germană, motorul economiei europene, a înregistrat un declin de 0,3% pe ansamblul anului trecut, după un avans de 1,8% în 2022. PIB-ul Germaniei a stagnat în trimestrul al treilea, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor revizuite ale Destatis, astfel încât a evitat la limită recesiunea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Şi alte state importante din zona euro se confruntă cu dificultăţi. Franţa şi Italia se aşteaptă să înregistreze creştere economică anul viitor, deşi incertitudinile rămân ridicate, în contextul preţurilor ridicate la energie, al majorării dobânzilor şi al cererii scăzute pe plan extern.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: