Protestul fermierilor. Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii: Intervenția este ușor tardivă

Daniel Constantin

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Daniel Constantin, deputat PNL și fost ministru al Agriculturii a explicat de ce intervenția autorităților în dialogul cu protestanții care au împânzit străzile, zilele acestea, este „ușor tardivă”. De asemenea, a mai subliniat fostul ministru al Agriculturii, sunt revendicări care se puteau rezolva rapid, printr-un dialog, deoarece, argumentează el, există deja proiecte de lege care au trecut de Senat sau Camera Deputaților referitoare la unele revendicări cum ar fi cea a permisului de conducere al tractoarelor.

Din punctul meu de vedere, n-am pretenția că este cel mai potrivit sau că am cea mai mare dreptate, dar eu aș fi intervenit, n-aș fi așteptat nici măcar o oră. O zi, două, cât s-a așteptat în acest caz, a făcut ca intervenția să fie ușor tardivă. Aș fi intervenit imediat, aș fi discutat, pentru că orice doleanță, chiar dacă vine de la un fermier, chiar dacă vine de la mai mulți, de la o asociație sau chiar de la fermieri care sunt înrolați până la urmă partide politice, acea doleanță trebuie ascultată.

Majoritatea revendicărilor sunt fundamentate. Lista acestora s-a înmulțit

Iată că lista revendicărilor s-a înmulțit și oamenii și-au adus aminte, pe bună dreptate, de neajunsurile pe care le-au avut, nu numai în urmă cu o lună de zile sau în urmă cu un an, nemulțumirile pe care le-au avut pe parcursul a ultimilor doi, trei ani, când am avut crize multiple.

Vă amintiți de pandemie, după aceea, criza din Ucraina, dacă ne uităm la începutul protestelor, erau câteva lucruri care puteau fi rezolvate zile, dacă nu săptămâni. În momentul de față avem o listă mult mai amplă. Din punctul meu de vedere, majoritatea revendicărilor sunt fundamentate. Nu chiar toate, dar majoritatea sunt fundamentate.

Problema legată de permisul de conducere a tractoarelor se putea rezolva repede

Eu cred că se putea rezolva problema legată de permisul de conducere a tractoarelor cu un dialog în care sa spunem că avem deja un proiect de lege care a trecut de Senat și este în Camera Deputaților. Deci era o chestiune de începere a sesiunii parlamentare, iar la începutul lunii februarie se putea rezolva. Erau câteva chestiuni pe care le-au ridicat, pe bună dreptate, legate de avansurile în agricultură care se plătesc, în fiecare an, începând cu ziua de 15 octombrie până la 1 decembrie. Deși au fost sume mari, vorbim de 1.000.000.000 euro, în bugetul Ministerului Agriculturii, s-au plătit undeva doar la 800 de milioane, deci foarte mulți fermieri au rămas fără acele avansuri care erau esențiale.

Prețurile mici la cereale sunt legate de prețul de la bursă

Ca să vorbesc și de o parte și de cealaltă, fermierii ridică această problemă și știm că au fost într-adevăr situații critice în anul 2023 legate de importurile din Ucraina, care au făcut ca prețurile din țara noastră să scadă în momentul de față. Din păcate, prețurile- dacă vorbim de producție vegetală- nu sunt în conformitate cu așteptările, dar din punctul meu de vedere (și am discutat și cu cei care sunt în piață) problemele sunt legate de prețul de la bursă. Am avut Rusia, care este un mare jucător pe zona de cereale, care a avut o producție bună și care a influențat piața și contextul internațional. Sigur că nemulțumirile sunt mari, pentru că pe acest fond al prețurilor scăzute, inputurile au continuat să crească, mai ales în țara noastră, unde inflația a fost ceva mai ridicată, peste media Uniunii Europene si atunci, evident că ai costuri mai mari de producție și eu cred că dacă se discuta inițial nu ajungeam la nemulțumiri de așa anvergură și nu ajungeam să discutăm cu fermierii în stradă, ci la masa discuțiilor.

UE: Trecerea de la plata pe cantitate la plata pe suprafață ne-a dezavantajat

Dacă facem apel la istorie, o să vă spun cât pot de scurt. În perioada 2002-2004, Uniunea Europeană a trecut printr-un proces de transformare care a însemnat, pe zona de agricultură, trecerea de la plata pe cantitate la plata pe suprafață. Cu alte cuvinte, nu mai au dat subvenția la tona de grâu ci la suprafața la hectar. În acel moment s-au calculat mediile culturilor în fiecare stat. Din nefericire, la momentul respectiv, nu eram membri ai Uniunii Europene, eram în afara Uniunii Europene. Producția medie la hectar în România, să vă dau un exemplu, la grâu era 2,6t în timp ce în Germania era 7t, iar după transformare, vă dați seama că in Germania subvenția a fost aproape de trei ori mai mare decât într-o țară ca România în care producția încă era mică.

Am ajuns să avem plăți directe egale cu alte state mai vechi

N-aveam utilaje, nu se lucrau toate terenurile, dar media se făcea din toate, ș.a.m.d. De când am primit plata pe suprafață a început un proces de conversie, de la trecerea de la cei mari la cei mici, practic, să diminuăm la cei mari care au o plată pe suprafață mai mare și să adăugăm la cei noi, veniți în special din Europa de Est. Procesul acesta de convergență s-a făcut treptat, dar am ajuns să avem plăți directe egale cu alte state mai vechi, cum sunt Franța, Germania, tări, care de altfel, pe lângă faptul că primesc o plată mai mare, trebuie să recunoaștem că sunt și net contributoare la bugetul Uniunii Europene, adică pe ansamblu numai pe agricultură, ei dau mai mult la bugetul Uniunii Europene decât primesc. E adevărat că nu cu mult în acest moment, nu mai putem să vorbim de chestiuni duble sau chiar triple, cum eram inițial, dar e adevărat că este o plată ceva mai mare.

Cum gestionează ministrul Agriculturii această criză

Important este cum evaluează fermieri. Ei sunt cei care evaluează în permanență, în fiecare zi, prestația unui ministru. Eu, dacă am văzut că am un protest la Constanța, as fi trimis un secretar de stat la Constanța, unu la Târgu Jiu, altul la Mureș ș.a.m.d. M-aș fi dus personal, deoarece înțeleg că i-a invitat în a 2-a sau a 3-a zi și n-au venit. Aș fi mers personal acolo, astfel încât să arăt deschiderea ministerul. Până la urmă, experiența mea cu cei care lucrează în mediul rural și cei care lucrează în agricultură îmi spune că este foarte important să mergi să-i asculți. Și să vadă că ai deschiderea de a rezolva problemele.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: