Fermierii germani opresc temporar protestele. Ultimatum dat guvernanților

Foto: Courrier International

Fermierii germani opresc temporar protestele, după ce acestea au zguduit țara săptămâni întregi. Agricultorii protestează împotriva reducerilor planificate la subvenții. Potrivit Euractiv, președintele Asociației Fermierilor, Joachim Rukwied, a spus că încurajează negocierile cu guvernul federal, subliniind totodată că dorește să obțină rezultate până joi (18 ianuarie) seara.

Protestele, care blochează drumurile germane de la începutul anului, au culminat luni (15 ianuarie) în fața Porții Brandenburg din Berlin. Cu aproximativ 30.000 de demonstranți și peste 5.000 de tractoare, amploarea demonstrației a depășit cu mult așteptările organizatorilor și ale autorităților.

Dar „a venit timpul dialogului”, a declarat Joachim Rukwied în cadrul unei conferințe de presă organizate după discuții cu grupurile parlamentare ale coaliției guvernamentale germane formate din trei partide.

„A sosit timpul să încheiem protestele, cel puțin pentru zilele următoare, să contactăm parlamentarii și să ținem discuții orientate spre soluții, a spus Rukwied.

Germania: Reduceri bugetare pentru a astupa o gaură de 17 miliarde de euro. Eliminarea anumitor subvenții acordate fermierilor

Chiar înainte de Crăciun, guvernul german a trebuit să facă reduceri bugetare pentru a astupa o gaură de 17 miliarde de euro, după ce propunerea sa inițială de buget a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională. Pentru a reduce cheltuielile, guvernul a decis și eliminarea anumitor subvenții acordate fermierilor.

Cu toate acestea, din cauza protestelor față de decizie, guvernul a dat deja înapoi la unele dintre măsurile anunțate, cum ar fi anularea scutirii de taxe pe autovehicule – care a fost retrasă – și subvenția combustibililor agricoli – care va fi redusă treptat.

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru fermieri. Asociația Fermierilor Germani (Deutscher Bauernverband, DBV) a continuat protestele anunțate, care au atins apogeul, luni, la Berlin.

Rezultat dialog: propuneri bune, dar lipsa unui acord privind subvenția combustibililor agricoli

În timp ce discursurile finale se țineau încă în fața Porții Brandenburg, reprezentanții organizațiilor agricole s-au întâlnit cu șefii grupurilor parlamentare ale guvernului federal pentru a discuta despre pozițiile lor respective.

La finalul discuțiilor, asociațiile au declarat că au existat propuneri bune, dar că nu a existat un acord privind subvenția combustibililor agricoli.

Cu toate acestea, guvernul vede puțin spațiu de manevră atunci când vine vorba de scutiri de taxe pe motorină pentru fermieri, așa cum a indicat ministrul de finanțe Christian Lindner (FDP) în timpul discursului său la Poarta Brandenburg.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: