De ce și până când continuă protestele fermierilor

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Pe lângă protestele fermierilor de la Vama Siret, Vama Urziceni din Satu Mare, portul Constanta și Afumați, agricultorii de la Sibiu sunt, astăzi, în centrul atenției. Protestul este autorizat de Primăria Sibiu. Fermierii sibieni nu vor părăsi stradă până când măsurile cerute și aprobate nu vor fi puse în aplicare.

Sute de tractoare, camioane, dar și autoturisme din județ dar și din nordul țării au venit astăzi la Sibiu pentru a parcurge un traseu pe mai multe străzi. Organizatorii au anunțat că pe parcurs se vor alătura coloanei alte zeci de utilaje agricole și auto-utilitare. Vor fi prezenți în teren și mai mulți reprezentanți ai poliției, deoarece chiar dacă traficul nu va fi blocat, cu siguranță se va îngreuna din cauza fluxului mare de mașini. Protestatarii sunt pregătiți să iasă în stradă și în zilele următoare, până pe data de 21 ianuarie.

„Protestatarii au primit autorizație de la Primăria Sibiu. Ei vor manifesta în fiecare zi de la ora 12:00 până la 20h00, de miercuri până duminică, 21 ianuarie, inclusiv, cu amendamentul că nu vor bloca circulația și vor circula pe o singură bandă. Am vorbit ieri, cu fermierul sibian Gheorghe Dănulețiu care a participat la negocierile dintre fermieri și ministrul Agriculturii și mi-a spus că impresia lăsată este că la București s-a înțeles, în sfârșit, despre ce e vorba cu aceste proteste”, ne-a mărturisit ziaristul sibian Alin Bratu, de la Turnul Sfatului.

De ce continuă protestele, fermierii din Sibiu?

Organizatoarea protestului de la Sibiu, Elena Nicoleta Răspop este cea care a unit sute de fermieri și transportatori zilele acestea, la Sibiu. De altfel, în fruntea coloanei protestatarilor este tot timpul tractorul condus de Elena, care lucrează în cadrul fermei agricole de familie din Ocna Sibiului.

Deși ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut întâlniri în fiecare zi, săptămâna acesta și a răspuns pozitiv majorității revendicărilor fermierilor, trasând și termene și grupuri de lucru, a rămas un număr mare de protestatari sceptici.

„Până în momentul în care măsurile nu vor fi puse în aplicare, noi nu plecăm. Dacă cedăm, n-o să fie puse în aplicare. Este punctul nostru de vedere”, este răspunsul organizatoarei protestelor de la Sibiu, Nicoleta Răspop.

Principalele revendicări ale sibienilor

„Fermierii sibieni vor să se stopeze importul cerealelor din Ucraina deoarece noi avem o piață foarte deschisă spre Valea Oltului, deci vin transportatori din toate județele Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, inclusiv din Constanța. Aceștia vin și iau cereale de la noi și le duc în port, dar faptul că vin cerealele din import din Ucraina, îngreunează totul. Mai avem și zona de produse animaliere. Nu sunt calculate la un preț corect”, ne-a spus Elena Nicoleta Răspop.

Dacă reprezentanții fermierilor sibieni au mers la București, Nicoleta spune că ei preferă să manifeste local astfel încât distanța până la locul reuniunii să nu fie prea mare, iar autoritățile locale să le transmită cererile autorităților centrale.

„Am avut șase reprezentanți care au fost la Prefectură și transportatori și fermieri și au discutat cu prefectul și cu Direcția Agricolă, și cu directorul APIA Sibiu. Ei ne-au spus că probleme noastre vor fi transmise. Dacă nu se rezolvă nimic, o să mergem și la București”, conchide șefa protestatarilor sibieni.

La București, totuși, a ajuns un binecunoscut oier sibian.

Ghiță Ciobanul: Oamenii au trebuit să iasă în stradă, să-și ceară drepturile, pentru că altfel dau faliment!

Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele Ghiță Ciobanul spune că fermierii au fost luați prin surprindere de o serie de măsuri luate de guvern care nu le dau multe posibilități, cum ar fi ITP-ul pentru utilajele agricole care aduce mari deservicii producătorilor, pentru că majoritatea au unelte vechi, care nu mai pot trece prin verificările tehnice.

”Despre protest, zic că le aparține unor oameni la care le-a ajuns cuțitul la os și nu au avut ce face și au apelat la această ultima soluție. Oamenii au trebuit să iasă în stradă, să-și ceară drepturile, pentru că altfel dau faliment. Nu pentru noi am ieșit, noi oierii, ci pentru fermieri, mai mult, pentru cei care au utilaje, au împrumuturi în bancă, au altfel de cheltuieli. Au apelat la bănci pentru utilaje, iar acum cu noile legi sunt luați pe nepregătite. Pui ITP obligatoriu la utilaje, înainte nu aveai voie de permis, acum nici cu B-ul nu e bine, trebuie altă categorie, totul foarte rapid. Noi  nu avem drumuri pentru utilajele agricole. Li s-au făcut dosare penale la oameni. Oamenii nu au bani să-și cumpere utilaje noi, iar acum trebuie să-și facă ITP-ul la un utilaj vechi. Păi nu ai cum să-i mai faci ITP-ul, nu-l mai face nimeni. Noi, pe sectorul ovin am fost mai bine, dar noi ne luptăm pentru binele la toți fermierii din România. Din fericire, parcă autoritățile au înțeles că sper să se țină de promisiunile făcute ieri și să vedem fapte”, a spus Gheorghe Dănulețiu pentru Turnul Sfatului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: