ÎCCJ i-a admis, în principiu, cererea de recurs în casație depusă de Valentin Vrabie, primarul condamnat al Medgidiei

Sursă foto: Facebook / Valentin Vrabie

Valentin Vrabie, condamnat penal definitiv pentru fals intelectual, a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) o cerere de recurs în casație. Conform Codului de Procedură Penală, recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Vrabie Valentin împotriva deciziei penale nr. 948/P din data de 10 octombrie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală și pentru cauze penale cu minori și de familie, în dosarul nr. 4316/256/2020.
Respinge cererea de suspendare a executării hotărârii formulată de recurentul inculpat Vrabie Valentin. Trimite cauza Completului 2, în compunere de 3 judecători. Acordă termen la data de 27 februarie 2024, cu citarea inculpatului Vrabie Valentin și încunoștinţarea apărătorului ales al acestuia
”, se arată în decizia ÎCCJ.

Vrabie, condamnat definitiv pentru fals

Magistrații Curții de Apel Constanța au decis marți, 10 octombrie 2023, să-l condamne la un an și șpate luni de închisoare sub supraveghere pe Valentin Vrabie (PNL), primarul municipiului Medgidia. Primarul este acuzat de fals în declarații. Decizia Curții de Apel este definitivă.

Pentru a da un verdict definitiv în acest dosar a fost nevoie de un complet de divergență, care este un colectiv format dintr-un număr impar (trei) de judecători în vederea soluţionării litigiului, dacă cu prilejul deliberării nu s-a format o opinie unanimă în cadrul completului de judecată (format din doi judecători).

Cei trei judecători care au pronunțat verdictul sunt: Marius Cristian Epure, Ileana Anastasiu și Ştefania Pîrlogea.

Pe 28 iunie 2022, Judecătoria Medgidia l-a condamnat pe Valentin Vrabie (PNL), primarul municipiului Medgidia, la 1 an și 7 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual.

Procurorii susțin că, la data de 20.06.2019, în calitate de primar, Vrabie a atestat în documentul oficial certificat fiscal nr. 8577/20.06.2019, emis în favoarea S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL (deținută de Ilie Hondoreanu), a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a certificat, în fals, că subscrisa nu are datorii la bugetul local, deși avea la cunoștință că, în realitate, figura cu datorie neachitată de 16.271 lei (aspect cunoscut de inculpat din moment ce cu aceeași ocazie a semnat și anexa la certificatul fiscal care cuprindea datele reale).

Sarabandă de acuzații la adresa judecătorului

Înainte de a da un verdict, completul de divergență a examinat apelul depus de Valentin Vrabie împotriva sentinței de condamnare dată de judecătorul Marius Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia.

Avocații lui Vrabie au lansat o sarabandă de acuzații la adresa judecătorului de fond indicând faptul că acesta nu a fost „un arbitru neutru”, „a încălcat legea” și a dispus reaudierea celor doi martori cu identitate protejată, iar atmosfera în care s-a desfăşurat administrarea probei a fost una „de război”, fiind prezente organe înarmate de poliţie. De asemenea, spun avocații lui Valentin Vrabie, apărarea a fost pusă într-o situaţie de inferioritate, iar instanța de fond i-a încălcat dreptul la apărare primarului Medgidiei.

În consecință, Vrabie solicită Curții de Apel Constanța desfiinţarea sentinţei apelate şi trimiterea cauzei spre rejudecare. Curtea se va pronunța pe 10 octombrie.

Acuzațiile pe care le aduce primarul Medgidiei judecătorului Marius Croitoru.

Cum s-a realizat falsul

Un martor cu identitate protejată a declarat judecătorului că „în vara anului 2019, primarul a venit la Serviciul de Impozite si Taxe însoțit de o persoană necunoscută și a solicitat eliberarea unui certificat fiscal pentru firma S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Acesta adresându-se persoanei de care era însoțit cu domnule Hondoreanu, explicând ca este patronal firmei. S-a intrat în sistemul primăriei cerându-se datele de identificare ale firmei respective și s-a constatat că sunt datorii substanțiale. S-a adus la cunoștință primarului datoria, cam peste 20.000 lei.  Acesta a insistat pentru eliberarea certificatului fiscal, spunând ca s-au făcut plăți prin ordin de plată, ca virament bancar, dar acestea întârzie să apară în sistemul primăriei. Primind aceste asigurări, s-a eliberat certificatul fiscal fără a fi semnat de funcționari. Totodată, primarul a asigurat ca nu va înmâna certificatul fiscal fără să vadă plata în sistemul primăriei și a plecat din birou însoțit de persoana respectivă (Hondoreanu.) S-a emis ulterior și o notă de plată care arăta exact datoria firmei respective la acel moment.”

Mai departe martorul a declarant: “De asemenea, am auzit că pe data de 05 iunie 2020, organele de politie au venit în cadrul Primăriei Medgidia şi au ridicat acest certificat fiscal şi alte documente. A fost anunțat şeful serviciului, verificarea documentelor şi de modul în care a fost solicitat, eliberat certificatul fiscal pe 0, ulterior șeful direct l-a  informat pe primar asupra faptului că organele de poliție au ridicat acele documente, acesta afirmând că nu este nimic grav și dacă vom fi întrebați de organele de poliție de ce s-a eliberat pe zero, să spunem că a fost eroare de sistem. Primarul știa exact că exista norme în materie, că fiscalul trebuia semnat și de funcționar, lucru care nu s-a întâmplat”.

Un alt martor cu identitate protejată a declarat în fața instanței că „în data de 05.06.2020, au fost ridicate mai multe documente de la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale. Ulterior, am aflat că era vorba despre un certificate fiscal al S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Din discuțiile purtate, acest certificat fiscal a fost emis la solicitarea primarului, căruia i s-a adus la cunoștință că aceasta societate este rău platnic și are datorii la bugetul local.” La întrebarea instanței, dacă inculpatul a solicitat expres „dați-i certificatul pe 0, cu toate că existau datorii„, martorul a răspuns afirmativ.

Trebuie spus că declarația martorului Ilie Hondoreanu a fost catalogată de instanță ca neverosimilă deoarece acesta a spus că nu-l cunoaște pe Valentin Vrabie și nu are nicio legătură cu el, deși primarul a declarat: „cu Hondoreanu spun că am avut o relaţie destul de tensionată, izvorâtă din viziuni politice diferite”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: