Știri din capitalele Europei, 17 ianuarie

BERLIN

Mii de oameni din întreaga Germanie au ieșit în stradă pentru a patra zi la rând pentru a-și exprima opoziția față de partidul populist de extremă-dreapta AfD, după ce politicieni din cadrul formațiunii s-au întâlnit cu neonaziști pentru a discuta un „plan general” pentru deportarea în masă a solicitanților de azil și a cetățenilor germani de origine străină. În ultimele zile au avut loc proteste la Leipzig, Rostock, Essen și Berlin.

Conducerea AfD a încercat să se distanțeze de adunarea din noiembrie de la periferia orașului Potsdam, la vest de Berlin, care a fost dezvăluită miercuri de rețeaua de jurnalism de investigație Correctiv. Cu toate acestea, mai mulți membri ai partidului au fost implicați și, de atunci, și-au exprimat sprijinul pentru ideile discutate, conform The Guardian.

 

PARIS

Emmanuel Macron a promis o „Franță mai puternică” în timpul unei conferințe de presă de două ore, în timp ce partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională crește în sondaje. Președintele francez a ținut să arate că leadership-ul său se concentrează ferm pe lege și ordine, migrație și educație. Seria de reforme propuse de Macron ar urma să înceapă cu un proiect de lege economică menit să stimuleze creșterea economică și să reducă taxele pentru clasa de mijloc. Acesta a pledat însă și pentru reglementarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor, pentru uniforme în școlile publice și pentru învățarea imnului național de la o vârstă fragedă. Centristul în vârstă de 46 de ani a promis „îndrăzneală, acțiune, eficiență” în ultimii trei ani ai președinției sale, deja afectată de controverse. Discursul lui Macron a fost văzut de observatori ca parte a unei încercări de a-și consolida moștenirea și de a contesta poziția dominantă a partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, înainte de alegerile europene, conform Euronews.

 

BUDAPESTA | BRATISLAVA

Liderii Ungariei și Slovaciei au declarat marți că sunt de acord asupra necesității de a reelabora un plan al Uniunii Europene pentru a oferi asistență financiară Ucrainei. Este o potențială binefacere pentru premierul ungar Viktor Orbán, care luna trecută a deraiat eforturile UE de a aproba finanțarea pentru țara devastată de război. În urma discuțiilor bilaterale de la Budapesta, premierul slovac Robert Fico a declarat că este de acord cu poziția lui Orbán potrivit căreia UE nu ar trebui să finanțeze din bugetul comun al blocului un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro planificat pentru Kiev și a reluat afirmațiile lui Orbán potrivit cărora războiul din Ucraina nu poate fi rezolvat prin mijloace militare, scrie Associated Press.

 

VARȘOVIA

Camionagiii polonezi care au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina de la începutul lunii noiembrie au fost de acord să își suspende protestul până la 1 martie, după ce au semnat un acord cu guvernul polonez.

Ministrul de Interne Dariusz Klimczak și-a exprimat aprecierea pentru „cooperarea constructivă” a protestatarilor. Cu toate acestea, acesta a precizat că acordul temporar marchează începutul unor negocieri ulterioare.

 

„Acest lucru nu înseamnă sfârșitul dialogului”, a declarat Klimczak. „Dimpotrivă. Începem discuții foarte intense și constructive, care se așteaptă să producă un rezultat concret,” Notes from Poland.

 

BELGRAD

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat marți în mod pașnic în capitala sârbă Belgrad în cadrul unui protest antiguvernamental pentru a cere anularea alegerilor de luna trecută, care au fost descrise de observatorii internaționali ca fiind nedrepte.

Partidul populist de guvernământ, Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a obținut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare și locale anticipate. Însă o misiune internațională de monitorizare a declarat că SNS a obținut un avantaj nedrept prin părtinirea mass-media, influența necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și nereguli în procesul de votare, cum ar fi cumpărarea de voturi, potrivit Reuters.

 

CHIȘINĂU

O creșa pentru copiii angajaților și studenților Universității de Stat din Moldova (USM) va fi deschisă la primăvară, susține administrația instituției. Spațiul este amenajat în blocul 1 al universității și va avea două încăperi, una – pentru alăptare și alta – pentru copii de până la 3 ani. Creșa va fi deschisă cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) care, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a oferit expertiza tehnică și suport financiar de circa 450.000 lei.

„USM va fi prima instituție din R. Moldova care va testa serviciul de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani la locul de muncă. Astfel, încercăm să ajutăm cuplurile și familiile tinere sa aibă numărul de copii pe care și-l doresc și să sporească reziliența demografică a țării”, spun reprezentanții UNFPA, conform Radio Europa Liberă Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: