Rabla pentru tractoare. Când se va lansa programul și care sunt condițiile

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vine cu un proiect inovator menit să sprijine comunitatea fermierilor din România, cu accent deosebit pe abordarea provocărilor apărute în urma recentelor proteste din țară – Rabla pentru tractoare.

„Ideea finanțării utilajelor pentru fermieri este una mai veche, a mai fost discutată cu ministrul Agriculturii, in trecut. Pentru că ne aflăm in perioada in care elaborăm bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, am convenit cu președintele AFM să alocăm 500 milioane prin care să finanțăm utilaje mai prietenoase pentru mediu, pentru fermieri. Fie vom merge pe schema de ajutor de stat, fie vom merge pe un ajutor de minimis, care poate să însemne maxim 30 de mii de euro pentru fiecare beneficiar.

Vom detalia după consultările cu asociațiile de fermieri si cu restul entităților implicate. Vom detalia specificațiile acestui program, cât finanțăm si pentru cine. Am prins pentru prima oara in istoria AFM un buget pentru o astfel de linie de finanțare. Este un lucru bun si firesc, nu doar pentru fermieri ci si pentru mediu”, a declarat Mircea Fechet la Antena 3.

De unde vin banii

„Dacă vom merge pe schema de minismis unde nu trebuie să notificăm Consiliul Concurenței, nu trebuie să scriem schema de ajutor de stat. In măsura in care vom alege această soluție, putem să oferim si mai mulți bani. Condiția este să se vină cu utilajul vechi. Trebuie să demonstrăm, ori de câte ori cheltuim bani din Fondul de mediu ca acei bani sunt folosiți pentru utilaje care reduc poluarea, emisiile și a gazele cu efect de seră. Acest lucru se poate face ușor pentru există utilaje foarte vechi, foarte poluante și care ar putea fi înlocuite cu altele mai noi”, a mai spus ministrul.

Și premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina.

„Aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri şi transportatori aflaţi în stradă, şi cu marile asociaţii de profil. Este clar că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, iar eu şi acest Guvern ne ţinem de cuvânt!”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de la Palatul Victoria.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: