Fără zgârie-nori în București. 2024, cel mai slab an din ultimele două decenii pe piața de birouri

Sursă foto: Freepik

Noul model de lucru hibrid, unul dintre efectele pandemiei de COVID-19, a făcut ca multe companii să-și reducă din suprafețele înhiriate anterior. Multinaționalele și-au redus chiar și cu 40% suprafața birourilor din turnurile de oțel din București, care experimentează cel mai slab an în ceea ce privește livrările de noi clădiri de bioruri, potrivit Colliers România.

Piața de birouri din București va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii, potrivit reprezentanților Colliers România.

Anul acesta ar putea fi livrat un singur proiect de anvergură, cu 16.000 de mp, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab cel puțin din 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla în faza incipientă, notează consultanții Colliers.

În același timp, nici în orașele regionale nu se vor înregistra livrări semnificative. Cererea pentru noi spații de birouri rămâne moderată, rata de ocupare a spațiilor libere fiind la nivelul mediei de anul trecut. Cu toate acestea, clădirile bine poziționate și conforme cu standardele ESG sunt mult mai căutate, înclinând piața spre una a proprietarilor în anumite subpiețe/zone din București. Această situație ar putea antrena în continuare creșterea chiriilor, după ce anul trecut acestea au crescut cu circa 10%.

Prea puțini dezvoltatori s-au mai avântat să construiască clădiri de birouri. În ultimii ani au fost finalizate clădiri ale căror lucrări au fost demarate chiar înainte de pandemie.

Revin mallurile

După câțiva ani în care parcurile de retail au fost vedeta pieței de profil, consultanții Colliers văd un interes tot mai mare pentru proiectele mari, atât de sine stătătoare, cât și integrate în proiecte mixte mari, și se așteaptă ca în 2024 o mulțime de astfel de proiecte să continue sau să înceapă dezvoltarea la nivel național. După explozia inflației din ultimii ani, consultanții Colliers anticipează că discounterii vor fi din nou în topul preferințelor.

Chiriile pentru depozite au crescut

Sectorul industrial și logistic rămâne unul activ, mai ales în comparație cu nivelurile de dinainte de pandemie, deși creșterea fără precedent a chiriilor, de peste 10% pe an, atât în 2022, cât și în 2023, influențează atractivitatea spațiilor de depozitare din România pentru companiile internaționale.

Perspectivele rămân, însă, încurajatoare, în condițiile în care România a încheiat anul 2023 cu mai puțin de 7 milioane de metri pătrați de spații de depozitare moderne, o ofertă destul de limitată raportat la nivelul țărilor europene, mai ales în contextul îmbunătățirii continue a infrastructurii și al creșterii anticipate a cererii pe fondul re-shoring-ului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: